Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


23 mrt 2009

Westland en Midden-Delfland voeren `weekendarrangement' in

Westland en Midden-Delfland gaan vanaf volgende week vrijdag werken met het `weekendarrangement'. De politie gaat het uitgaansgeweld bestrijden met een lik-op-stuk aanpak: wie in het weekend over de schreef gaat, loopt kans het weekeinde te moeten doorbrengen in een politiecel.

Uiterlijk maandagmorgen worden deze verdachten weer vrijgelaten, met daarbij een boete, vooruitzicht op een taakstraf óf een dagvaarding om voor de rechter te verschijnen.

Van de 1600 geweld-gerelateerd aangiften die Westland op jaarbasis krijgt, vinden er zo'n 900 in het weekeneinde plaats. Deze komen vanaf volgende week in aanmerking voor het weekendarrangement. Burgemeester Van der Tak zegt in het Algemeen Dagblad: "Soms treden in Westland enorme geweldsdelicten op. We willen met het uitgaansarrangement de horeca helpen, maar ook de inwoners die er omheen wonen.''

Binnen het korps van de politie Haaglanden zijn Westland en Midden- Delfland de eerste die met deze werkwijze aan de slag gaan. Het gaat om een pilotproject dat minimaal een half jaar in beslag neemt. Op een aantal plaatsen in het land geldt dit `weekendarrangement' al, maar alleen voor meerderjarigen. In Westland gaat het ook voor jongeren gelden.