Waterschap Dommel

melklozingen

Waterschap extra alert op melklozingen

Publicatiedatum : 23 maart 2009

Zodra er signalen binnenkomen bij het waterschap of de gemeenten, dat er melk geloosd is op riolering of in de sloot, wordt direct een onderzoek ingesteld naar de veroorzaker. Waterschap en gemeenten slaan hierbij de handen ineen en zodra we een overtreder betrappen, wordt direct een proces-verbaal opgemaakt.

Melkquotum

Per 1 april 2009 loopt het jaar van het melkquotum af. Tot die tijd moeten agrariërs extra betalen voor het afvoeren van teveel melk. Uit het verleden is gebleken dat de kans aanwezig is dat overtollig melk geloosd wordt in het riool of - nog erger - in de sloot. Het waterschap is daarom nu extra alert.

Waterschap De Dommel heeft 8 rioolwaterzuiveringen in het gebied die het afvalwater zuiveren. De hoeveelheid zuurstofbindende stoffen in melk is zo groot dat bij lozing op het riool de beluchting van de waterzuivering het niet aan kan, waardoor het zuiveringsproces verstoord raakt. Gevolg is dat er grote hoeveelheden ongezuiverd afvalwater op het oppervlaktewater worden geloosd. Om het zuiveringsproces weer op gang te krijgen moet het waterschap extra kosten maken. Deze kosten (zuiveringsheffing) zijn voor de rekening van de overtreder.
Bij een melklozing in de sloot kan deze over een grote afstand zuurstofloos raken met vissterfte tot gevolg.