Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit

Openbare versie
KPN Group Compliance Office
Compliance Office
Mevrouw G. Sepers
Postbus 30000
2500 GA 'S-GRAVENHAGE
2500GA30000
Contactpersoon Ons kenmerk Uw kenmerk Doorkiesnummer mw. drs. M.E. Remijnse OPTA/ACNB/2009/200511 Datum Onderwerp Bijlage(n) 6 maart 2009 Aanpassing tarief Belbudget

Geachte mevrouw Sepers,

Op 6 mei 2008 heeft KPN het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (hierna: het college) geïnformeerd over het onderwerp aanpassing tarief Belbudget. Dit in het kader van het Compliance Handvest dat KPN met het college heeft afgesloten. Het onderwerp betreft het reeds verhogen van het abonnementstarief van Belbudget per 1 mei 2008, terwijl het besluit van het Ministerie van Economische Zaken (hierna: EZ) met het nieuwe verhoogde maximumtarief voor Belbudget niet zoals gebruikelijk op 1 mei 2008, maar pas op 8 mei 2008 in werking is getreden.

Het abonnementstarief van BelBudget wordt door EZ gereguleerd in artikel 2.1 eerste lid van de Regeling Universele Dienst en Eindgebruikersbelangen. Op grond van artikel 2.5 vijfde lid van het Besluit Universele Dienst en Eindgebruikersbelangen wordt door EZ jaarlijks in april dit maximumtarief verhoogd met de consumentenprijsindex, tenzij dit onwenselijk is voor de betaalbaarheid. Normaliter treedt een dergelijke tariefswijziging per 1 mei in werking.

Het college heeft het door KPN aangeleverde feitencomplex bestudeerd en constateert het volgende. Aan de hand van het oude en het nieuwe maximumtarief en de ingangsdatum van 8 mei 2008 kan een gewogen maximumtarief voor de maand mei 2008 berekend worden. KPN blijkt met het abonnementstarief dat in mei 2008 in rekening is gebracht onder het gewogen maximumtarief voor de maand mei 2008 te zijn gebleven.

Het college heeft contact opgenomen met EZ om te informeren naar de gang van zaken omtrent het later dan gebruikelijk publiceren van het besluit tot verhoging van het maximumtarief voor Belbudget. Hierbij heeft EZ aangegeven dat de oorzaak van de verlate ingangsdatum van het besluit en de niet tijdige communicatie hierover richting KPN, bij EZ zelf ligt.




Openbare versie

Op grond van het bovenstaande concludeert het college dat KPN in deze zaak geen overtreding heeft begaan. Het college is voornemens deze brief openbaar te maken. Indien u van mening bent dat deze brief vertrouwelijke gegevens in de zin van de Wet openbaarheid van bestuur bevat, verzoekt het college u dit binnen 5 werkdagen na dagtekening van deze brief schriftelijk en gemotiveerd aan het college kenbaar te maken. Indien het college binnen genoemde periode geen reactie van u heeft ontvangen, zal het college overgaan tot het publiceren van deze brief op zijn website www.opta.nl.

Hoogachtend,

HET COLLEGE VAN DE ONAFHANKELIJKE POST EN TELECOMMUNICATIE AUTORITEIT,

namens het college,
Hoofd afdeling Consument, Nummers en Bestuur

mw.drs. D.L. Braal-Verhoog