Protestactie tegen opbrand-cao gehandicaptenzorg blijkt effectief

23/03/2009 14:16

Nu'91

Maandag 23 maart heeft NU'91 samen met andere bonden tijdens een vergadering van de werkgevers gehandicaptenzorg (VGN) geprotesteerd tegen de Opbrand-CAO Gehandicaptenzorg. Minstens 400 medewerkers uit de gehandicaptenzorg waren bij deze bijeenkomst aanwezig.

De VGN had samen met CNV Publieke Zaak een CAO-onderhandelaarsakkoord gesloten. Een akkoord ten nadele van de werknemers in de gehandicaptenzorg: een Opbrand-CAO Gehandicaptenzorg!

Ook tijdens de vele massaal bezochte bijeenkomsten in het hele land hebben de medewerkers het akkoord nagenoeg unaniem naar de prullenbak verwezen! De landelijke CAO-klankbordgroep Gehandicaptenzorg deelde deze afwijzing. Tijd dus voor een landelijke protestactie.

Onder de indruk van de massale opkomst tijdens de protestactie hebben werkgevers aan NU'91 en de andere bonden gevraagd weer plaats te nemen aan de onderhandelingstafel. Dinsdag 24 maart vindt een eerste informeel overleg plaats.

De knelpunten van het onderhandelaarsakkoord

Per 1 januari 2010 vervallen de leeftijdsgebonden verlofregelingen. Het is sterk te betwijfelen of er goede overgangsmaatregelen en gelijkwaardige alternatieven voor in de plaats komen.

De negatieve financiële gevolgen van het persoonlijk budget zijn voor rekening van de werknemer. De bovenwettelijke verlofuren worden in het persoonlijk budget in geld omgezet. Maar als iemand het geld over meer jaren in het budget laat zitten - bijvoorbeeld om te sparen voor vrije tijd op een later moment - wordt dat budget steeds minder waard. De kans dat hetzelfde aantal uren teruggekocht kunnen worden is minimaal.

Het inleveren van vrije tijd voor geld maakt dat een medewerker flexibeler wordt ingezet in het rooster. Dit laat de balans tussen werk en privé naar de verkeerde kant doorslaan.

Aanvankelijk hadden de werkgevers ons een loonbod van 2,8% voor een looptijd van 12 maanden gedaan. Nu bieden zij 2,57% voor eenzelfde looptijd, verpakt in mooi cadeaupapier namelijk: 3% in 14 maanden

Wat wil NU'91

Wij zijn bereid verder te praten over het moderniseren van de CAO. Maar wel op een voor ons aanvaardbare wijze:

Het omvormen van o.a. de 55+ regeling. Maar vooraf zal moeten worden afgesproken dat er iets goeds voor terugkomt. Doel hierbij is dat werknemers in alle levensfasen duurzaam inzetbaar zijn en blijven voor de organisatie door voldoende rust- en hersteltijd te creëren.

Een goede balans tussen werk en privé is essentieel om gezond en met plezier te blijven werken. Wij willen grenzen stellen aan de flexibele inzet van personeel.

De spelregels en de zeggenschap over een persoonlijk budget zullen vooraf goed geregeld moeten zijn.

Een persoonlijk budget zal uit meer moeten bestaan dan alleen uit 'sigaren uit eigen doos'.

De loonsverhoging moet tegemoet komen aan de aard en de zwaarte van het werk in de gehandicaptenzorg.





http://www.nu91.nl