Gemeente Dirksland


Gemeente Dirksland ingeschreven in Handelsregister van Kamer van Koophandel

In maart 2009 is de gemeente Dirksland ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. De Handelsregisterwet is per 1 juli 2008 gewijzigd. Uiterlijk in 2014 zijn alle overheidsinstellingen aangesloten op het Handelsregister. De gemeente Dirksland is de 5e gemeente in Nederland met een inschrijving. De gemeenten Schoonhoven, Sint-Michielsgestel, Aa en Hunze en Sint Anthonis zijn eerder ingeschreven.

Gewijzigde Handelsregisterwet
Op 1 juli 2008 is de nieuwe Handelsregisterwet in werking getreden. Daarmee zijn álle ondernemingen en rechtspersonen in Nederland wettelijk verplicht zich in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Van straatventer tot notaris, van maatschap tot ministerie en van kerkgenootschap tot vereniging van eigenaars. Het Handelsregister wordt dé basisregistratie van ondernemingen en rechtspersonen in Nederland. De Kamer van Koophandel voert de wet uit in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken. De inschrijfplicht geldt vanaf 1 juli 2008, met een overgangstermijn tot en met 31 december 2009 om alle nieuwe inschrijvingen gefaseerd en gemakkelijk te laten verlopen.

Voor wie is het nieuwe Handelsregister?
Het nieuwe Handelsregister heeft dezelfde functie als het huidige Handelsregister: registratie van gegevens van bedrijven. Omdat deze gegevens openbaar zijn, zorgt het register voor rechtszekerheid. Het Handelsregister heeft twee doelgroepen: ondernemers die zich moeten registreren en ondernemers én anderen, die informatie uit het register opvragen. Dat blijft dat zo. Een belangrijke verandering is echter de opname van nieuwe groepen in het register, zoals eenmanszaken in de landbouw, beoefenaars van vrije beroepen en de publieke sector.

Uitbreiding Handelsregister met nieuwe groepen
Door de nieuwe wet wordt het Handelsregister fors uitgebreid. Veel organisaties die niet verplicht waren om zich in te schrijven, moeten zich nu wel registreren. Dat geldt voor een eenmanszaak in de landbouw en een advocaat, maar bijvoorbeeld ook voor een ministerie en een gemeente. In totaal wordt het Handelsregister met ca. 15 procent ingeschreven ondernemingen en rechtspersonen uitgebreid.

Voordelen
De inschrijving in het Handelsregister biedt voordelen voor alle partijen, op korte en lange termijn. Het Handelsregister gaat namelijk deel uitmaken van het stelsel van basisregistraties. Dat bespaart ondernemers uiteindelijk een hoop rompslomp. Zij hoeven voortaan de basisgegevens van hun onderneming of organisatie nog maar één keer op één punt aan te leveren: bij de Kamer van Koophandel. Basisgegevens die al zijn geregistreerd, worden binnen de overheid gedeeld en mogen door een andere overheidspartij niet opnieuw aan de ondernemers worden gevraagd.

Het Handelsregister bevordert ook de rechtszekerheid bij het zakendoen. Partijen waarmee nieuwe inschrijvers zakendoen, kunnen gegevens eenvoudig controleren in het Handelsregister. Het wordt zo een stuk gemakkelijker om een financiering te sluiten, een auto op naam van de onderneming te zetten of een huurcontract te sluiten.