Algemene Inspectiedienst (AID)

AID controleert gewasbeschermingsmiddelen in fruitteelt

23 maart 2009

De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit besteedt de komende periode extra aandacht aan de handhaving van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden in de fruitteeltsector. Speciale aandacht gaat uit naar percelen die grenzen aan het oppervlaktewater waarbij geen windschermen zijn aangebracht. Het niet op de goede wijze gebruiken van gewasbeschermingsmiddelen kan nadelig zijn voor het milieu. De controles starten bij de aanvang van het spuitseizoen in april en vinden a-select plaats, iedere teler kan gecontroleerd worden.

Tijdens de controles wordt nagegaan of de gebruiker enkel spuit met toegestane middelen, of de spuitregistratie en het gewasbeschermingsplan op de juiste manier worden bijhouden, of hij of zij in het bezit is van een vakbekwaamheidsdiploma en of de gestelde gebruiksvoorschriften in acht worden genomen. Ieder middel kent een eigen gebruiksvoorschrift waarin onder andere staat hoe het middel veilig gebruikt moet worden en in welke periode het kan worden toegepast. Het gebruik van niet toegelaten middelen en het verkeerd gebruik van toegelaten middelen kan resulteren in een boeterapport of een proces-verbaal.

Ook in 2008 voerde de AID controles uit naar de naleving van de Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden in de fruitteelt. Ongeveer zeventig procent van de telers voldeed aan de voorschriften met betrekking tot het voorhanden hebben en gebruiken van gewasbeschermingsmiddelen. In totaal voerde de AID honderd controles uit. De meest voorkomende overtreding betrof het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op percelen die grenzen aan watergangen in strijd met de geldende gebruiksvoorschriften. Meerdere keren werd geconstateerd dat gewasbeschermingsmiddelen met emissiebeperkende voorschriften werden gebruikt op percelen die grenzen aan watergangen, zonder dat er langs de sloot een windscherm was geplaatst of zonder dat daarbij venturidoppen of een tunnelspuit werden gebruikt.

Meldkamer AID
Tel.: 045-5466230 (24 uur/dag)

* Contactgegevens

Alleen voor de media | Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting AID | 06-48132318