Gemeente Lelystad

Lelystad actief in bestrijden jeugdwerkloosheid

De economische recessie zorgt landelijk voor een stijging van de werkloosheid. Een groep die hierdoor flink getroffen wordt, zijn de jongeren.

Lelystadse jongeren

Dit geldt ook voor Lelystad. In de eerste twee maanden van dit jaar ging de stijging van de jeugdwerkloosheid ineens snel. Lelystad zet actief in op het bestrijden daarvan door middel van structurele oplossingen. Donderdagavond lichtte wethouder De Jager op het opinieplein toe op welke manier dat gebeurt in Lelystad.

De Lelystadse cijfers

In januari 2009 telde Lelystad 2.250 werklozen. Op 1 februari 2009 waren dat er 2.518, waarvan 350 jongeren tussen de 15 en 27 jaar. Dat is een stijging van ruim 10% in één maand. Het grootste deel van deze jongeren heeft geen startkwalificatie. Deze groep is in de tijden van hoogconjunctuur, ongeacht het feit of zij al dan niet een startkwalificatie hebben, via uitzendbureaus of rechtstreeks in dienst van de bedrijven gekomen. Deze flexibele groep verliest nu als eerste de baan. Daarnaast is het nu lastiger om op een informele manier een baan te krijgen, daardoor is ook de registratie van werkzoekende jongeren hoger.

Infrastructuur aanwezig

Met het project Aanpak Jeugdwerkloosheid dat begin 2008 startte, in samenwerking met het UWV WERKbedrijf en ROC Flevoland, ligt er een goede basis om te zorgen voor een sluitend net rondom de jongeren. Samen werken alle partijen eraan om jongeren zo goed mogelijk uitgerust te laten zijn voor de toekomst, door goede passende opleidingen en veel aandacht tijdens de overgangsmomenten van het ene onderwijstype naar het andere. Mocht een jongere onverhoopt toch uitvallen, dan verliezen we de jongere niet uit beeld en leiden we hem of haar weer terug naar school of naar een combinatie van werken en leren.

Streetwise en Talentmanagers

Belangrijk hierbij zijn projecten als Streetwise en de Talentmanagers, die jongeren thuis of op straat opzoeken en hen terug begeleiden naar de schoolbanken of anders naar een combinatie van leren en werken. Flevotalent Junior levert hieraan bijvoorbeeld een belangrijke bijdrage met leer-werk-banen. Bij Flevodrome, Veilig Op Straat (VOS), etc. kan waardevolle werkervaring opgedaan worden.

Resultaten

Het project Aanpak Jeugdwerkloosheid heeft in 2008 een aantal belangrijke resultaten geboekt. Zo zijn er 76 onbekende jongeren terug in beeld gekomen. 41 jongeren zijn via het project Streetwise doorgeleid naar school, werk en/of hulpverlening. 35 jongeren zijn uitgestroomd naar werk en 57 naar een combinatie van leren en werken via Flevotalent Junior. Flevodrome heeft aan 32 Lelystadse jongeren een goede leerwerkplek geboden en het Veilig Op Straat (rode jasjes-) project) is een structurele voorziening geworden. Ook het zwevend jongerenloket is succesvol gestart met twee Talentmanagers.

Klaar voor de toekomst, ook na het economisch zware weer

Voor 2009 wordt het project Jeugdwerkeloosheid gecontinueerd, net als de belangrijke initiatieven als Streetwise, Flevotalent Junior, FlevoDrome en Veilig Op Straat (VOS). Lelystad wil de jongeren die in het huidige economisch zware weer zijn uitgevallen, terugleiden naar school of naar een combinatie van werken en leren. Hierbij gaat het erom dat de jongeren ook na de crisis een toekomstbestendige startkwalificatie hebben.

Logistiek, techniek en dienstverlening

Met de ontwikkelingen van het vliegveld, het spoor en de Flevokust bieden vooral sectoren als logistiek, techniek en dienstverlening voor de Lelystadse jeugd kansen. Hierop wordt door Lelystad dan ook stevig ingezet. Inmiddels biedt Schiphol samen met de KLM verschillende leer-werk-plaatsen voor alle typen werkzaamheden die op een vliegveld plaatsvinden. En start het ROC binnenkort met een stewardessenopleiding.

---