Gemeente Lelystad

Plastic afval scheiden

U heeft ze vast al gezien; de borden met de Plastic Hero. Een campagne van de overheid om alle Nederlanders bewust te maken van het belang van het scheiden van plastic afval. In het komende jaar gaan alle gemeentes over op het scheiden van plastic afval. Uiteraard doet ook Lelystad mee.

Beste inzamelingsysteem

Achter de schermen wordt hier nu hard gewerkt om te kijken wat voor Lelystad het beste systeem is. Waarschijnlijk wordt het verpakkingsmateriaal straks aan huis opgehaald door de inzamelaar, dit levert in de gemeenten waar nu proeven lopen de beste resultaten op. Zodra de definitieve keuze gemaakt is, hoort u meer over de manier waarop u de kunststof verpakkingen kunt scheiden en aanbieden. HVC-inzameling (Flevocollect) is nu met de voorbereidingen bezig en verwacht na de zomer met de inzameling te kunnen starten.

Minder CO2

Plastic wordt voor ontzettend veel producten gebruikt, ook voor producten waarvan je dat zo op het oog niet zou verwachten. Denk bijvoorbeeld aan producten als fleecekleding, dashboards, speelgoed, tennisballen en mobiele telefoontjes. Door het plastic verpakkingsafval te scheiden is een vlotte, efficiënte verwerking mogelijk. De recycling zorgt ervoor dat de verzamelde plastic verpakkingen een tweede bestemming krijgen als grondstof voor nieuwe producten. Bovendien komt er door de scheiding en recycling minder afval in de verbrandingsovens terecht. En minder verbranding zorgt voor minder CO2-uitstoot.


---