Gemeente Lelystad

Werkbezoek Exposure in Schotland

Een delegatie met onder anderen de Lelystadse wethouder Jop Fackeldey en gedeputeerde Harry Dijksma van de provincie Flevoland bezocht op 9 maart het kleine Mc Merry Industrial Estate in een buitenwijk van Edinburgh, Schotland. Daar wordt gewerkt aan de fabricage van het landschapskunstwerk Exposure. Opdrachtgever gemeente, kunstenaar en de aannemer waren daar voor het eerst bijeen om de voortgang van het project te bespreken.

Unieke constructie

Melinda Naaijen, projectleider bij de gemeente, was mee met de delegatie. Het project is voor alle betrokkenen nieuw en uniek. De wijze waarop de constructie ontworpen is en de methode die de bouwers hanteren, zijn nog nooit eerder vertoond. Grote stukken staal van verschillende lengte en dikte komen samen in een knoop. Het kunstwerk telt in totaal 550 van dergelijke complexe knooppunten.

Detailwerkzaamheden

In de praktijk blijkt het niet eenvoudig de details van alle 550 knopen uit te werken. Per knoop wordt bekeken of deze voldoet aan de juiste verhouding tussen technische uitvoerbaarheid, veiligheid en esthetische eisen. De staalprofielen worden stuk voor stuk handmatig afgetekend, gelast, gesneden en met elkaar verbonden. Het kunstwerk vordert daardoor langzaam maar zeker.

Rechtervoet

Of het kunstwerk dit najaar zijn plek zal krijgen op de strekdam in het Markermeer is niet zeker. Het eerste herkenbare resultaat is inmiddels wel al in Schotland te zien: de rechtervoet. Wethouder Fackeldey: Bij het zien van de voet kreeg ik het gevoel hij bestaat echt. Na een lange periode van schetsen, tekenen en computermodelleren is de eerste aanzet van het mensenfiguur, maar ook de filosofie van de kunstenaar, zichtbaar. Het is indrukwekkend, zowel in grootte als in complexiteit.

De gehurkte man

In Lelystad gaan de voorbereidingen ook gewoon door. In april wordt op de strekdam de fundering gelegd. Lelystad zal de gehurkte man met open armen ontvangen, aldus Fackeldey.

Meer over het werkbezoek is te lezen op www.lelystad.nl onder kunst en cultuur, kopje landschapskunstwerk.

---