Leefbaar Rotterdam



maandag, maart 23, 2009

LR wil lastenverlichting om kredietcrisis te bestrijden

Vorige week werd in de raad het plan van aanpak tegen de kredietcrisis van het stadsbestuur besproken. De PvdA pronkt op haar website over het feit dat Rotterdam geen halve maatregelen neemt. Van alle gemeenten zou Rotterdam het meeste geld, 323 miljoen euro, in de economie pompen. Marco Pastors en Victor Reijkersz van Leefbaar Rotterdam, zetten hier hun vraagtekens bij.

Kredietcrisis
De kredietcrisis is al een tijdje een feit, ook in Rotterdam. Ondernemers draaien minder omzet terwijl banken hen tegelijkertijd geen geld meer durven te lenen. De werkeloosheid stijgt en faillissementen zijn aan de orde van de dag. In november van vorig jaar waarschuwde Leefbaar Rotterdam het stadsbestuur al dat ze in de begroting voor 2009 geen rekening hadden gehouden met de kredietcrisis. Onze motie om een extra reserve van 50 miljoen euro in te bouwen voor de kredietcrisis werd toen door bijna de hele raad verworpen. Volgens het stadsbestuur zou het met die kredietcrisis namelijk wel meevallen Inmiddels is duidelijk geworden dat de gemeente er zelf ook 75 miljoen euro op achteruitgaat in 2009 door meer bijstandsuitkeringen (52 mln), een daling van het Gemeentefonds (18 mln) en lagere lokale belastingopbrengsten (5 mln).

Rotterdam biedt perspectief?
Nu, vier maanden later, komt het stadsbestuur met veel bombarie met het plan Rotterdam biedt perspectief. De zes speerpunten waarmee het stadsbestuur Rotterdam en haar inwoners door de economische crisis wil loodsen zijn: actieve bemiddeling naar werk, een offensief van onderwijs en scholing, aanjagen van de Rotterdamse economie, een duw in de rug van de bouwproductie, versnelling van investeringen in infrastructuur en eigen vastgoed en meer geld voor armoedebestrijding.

Stadsbestuur investeert slechts 2,7 miljoen euro De grootste kritiek van Leefbaar Rotterdam op de plannen is dat er veel te weinig daadwerkelijk geïnvesteerd wordt in de Rotterdamse economie, terwijl het stadsbestuur ons graag anders doet geloven.

Het stadsbestuur pronkt ermee 323 miljoen euro in de economie te gaan pompen. Echter, 200 miljoen is voor tijdelijke leningen aan de bouwsector. Dit wordt terugbetaald (en dus niet in de economie gepompt), wat ook de reden was dat de gemeenteraad hiermee akkoord ging. De overige 123 miljoen zou vrijgemaakt zijn om de economie te stimuleren. Ook dit is onjuist omdat het gaat om reeds geplande investeringen, die slechts eerder worden uitgevoerd. Op zich is dit prima, maar het enige geld dat daarvoor hoeft te worden vrijgemaakt, zijn de rentelasten vanwege de vervroegde uitvoering. Uitgerekend komen deze rentelasten neer op 2,7 miljoen euro.

Oftewel, Rotterdam trekt 2,7 miljoen euro (0,6 promille van het jaarbudget van 4,3 miljard euro) uit om de gevolgen van de kredietcrisis te bestrijden. Wethouder Bolsius van Financiën (CDA) had geen weerwoord op dit punt. Het wordt gênant wanneer u weet dat ditzelfde stadsbestuur 40 miljoen euro extra vrijmaakte aan subsidies voor kunst en cultuur.

Polen
Een ander punt, dat Leefbaar Rotterdam ook al eerder naar voren had gebracht, is de vraag wat er gebeurt met de Polen die straks door de kredietcrisis hun baan verliezen? Eerder was het stadsbestuur er nog van overtuigd dat de Polen in dat geval weer terug naar huis zouden gaan, maar als je in Nederland een uitkering krijgt en de omstandigheden thuis zijn slecht, wat houdt ze dan tegen om hier te blijven?

LR wil bezuinigen en lastenverlichting
Leefbaar Rotterdam is kritisch en dat is maar goed ook. Maar alleen kritiek hebben, is te makkelijk. Leefbaar Rotterdam wil de kredietcrisis ten eerste bestrijden door te bezuinigen op luxe en overbodige uitgaven, zoals kunst- en cultuursubsidies. In tijden van crisis moet er rustiger aan gedaan moet worden. Dit geldt ook voor de gemeente, vooral nu zij een tegenvaller te verwerken krijgt van 75 miljoen euro. We zien het tekort nú aankomen, dus we moeten nú actie ondernemen. Helaas wil het stadsbestuur pas in 2010 bezuinigen. Ten tweede kan door lastenverlichting voor de inwoners van Rotterdam de economie gestimuleerd worden. De Rotterdammers kunnen dan zelf bepalen waar zij hun geld aan uitgeven, in plaats van dat de gemeente dat bepaalt. In een motie stelde Leefbaar Rotterdam voor 100 miljoen euro vrij te maken voor de lastenverlichting. De motie kreeg helaas geen steun van de gemeenteraad.