Somalië: samen zorgen voor schoon water 23 maart 2009, Berbera - Water in Berbera, Noordwest-Somalië, was tot voor kort schaars en van slechte kwaliteit. Het waterleidingsysteem dateert uit de 19de eeuw en is door de jaren heen ernstig beschadigd. Sinds juli 2008 werken Unicef en de Europese Unie intensief samen met de lokale bevolking van Somalië om de watertoevoer te verbeteren.

Het water in Berbera komt uit de Dubar Spring, een natuurlijke bron aan de voet van de bergen. Daar wordt het water opgevangen in waterputten en door middel van ijzeren pijpleidingen naar de stad geleid. Door slecht onderhoud en beheer zijn veel waterputten verwaarloosd en pijpleidingen zijn dichtgeslibd door verkalking. Scheuren in de leidingen zorgen ervoor dat het water vervuild raakt.

Fatma Ali laat een stuk van een oude pijpleiding zien die inmiddels vervangen is door een nieuwe. Foto: Unicef Somalië/ 2009/ Ysenburg.
Fatma Ali laat een stuk van een oude pijpleiding zien die inmiddels vervangen is door een nieuwe. Foto: Unicef Somalië/ 2009/ Ysenburg.

"Ik stond op het punt van verhuizen omdat de kwaliteit van het water in Berbera zo slecht was. Ik was bang voor mijn gezondheid en die van mijn kinderen," zegt Fatma Ali, inwoner van Berbera en moeder van acht kinderen. Ze houdt een stuk van een oude pijpleiding omhoog vol scheuren en roest. "Er waren veel mensen die last hadden van diarree of nierproblemen."

Grote schoonmaak
Sinds juli 2008 werkt Unicef samen met de gemeenschap in Berbera om het bestaande waterleidingsysteem te herstellen en uit te breiden. Dit project bestaat aan de ene kant uit het renoveren en schoonmaken van de pijpleidingen. Aan de andere kant wordt het beheer van het systeem verbeterd. Dit gebeurt onder andere door het oprichten van een samenwerkingsverband tussen de gemeenschap, lokale autoriteiten, de private sector en internationale organisaties.

Een van de waterputten bij de Dubar Spring wordt beschermd door gaas tegen dieren of voorwerpen die het water kunnen vervuilen. Foto: Unicef Somalië/ 2009/ Ysenburg. Een van de waterputten bij de Dubar Spring wordt beschermd door gaas tegen dieren of voorwerpen die het water kunnen vervuilen. Foto: Unicef Somalië/ 2009/ Ysenburg.

Pijpleidingen opgraven
"De lokale gemeenschap heeft meegeholpen met het uitvoeren van onderzoek en het opgraven van oude pijpleidingen die vervolgens werden hersteld," vertelt Zaid Jurji, hoofd van het Water, Hygiëne en Sanitatie programma in Somalië. "Alle partijen die deelnemen in dit project zijn enthousiast en nauw betrokken bij de werkzaamheden."

Door dit project krijgen 12.000 inwoners van Berbera toegang tot schoon en veilig water. Momenteel worden er nog tien soortgelijke projecten uitgevoerd in drie regio's van het land.