Eurlings neemt nieuw computersysteem voor luchtverkeersleiding in gebruik

Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat heeft vandaag bij een bezoek aan Maastricht Upper Area Control Centre (MUAC) een nieuw en geavanceerd computersysteem voor de luchtverkeersleiding in gebruik genomen. De internationale luchtverkeersleidingsorganisatie MUAC begeleidt de vliegtuigen in het hogere luchtruim van Nederland, België, Luxemburg en Noord-west Duitsland. Het nieuwe computersyteem zorgt ervoor dat vliegtuigen optimale routes kunnen vliegen.

Dit computersysteem knipt de vluchten op in trajecten, terwijl het oude systeem uitging van vooraf vastgelegde routes tussen begin en eindpunt. Door het opknippen in trajecten kan de route tussentijds bijgesteld worden als dat efficiënter blijkt. Hierdoor nemen het brandstofverbruik en de uitstoot van broeikasgassen af en er ontstaat letterlijk ruimte voor meer vluchtbewegingen zonder dat de veiligheid in gevaar komt.

Het nieuwe systeem voldoet aan de modernste Europese eisen en draagt in hoge mate bij aan de uitwerking van de Single European Sky. Dit is een initiatief van de Europese Unie om te komen tot een gemeenschappelijk luchtruim voor de luchtverkeersdienstverlening in Europa. In een gemeenschappelijk luchtruim is het systeem van luchtverkeersleiding niet gebonden aan landsgrenzen. Hierdoor kunnen er veelal kortere routes gevlogen worden.

Categorieën: Overig, Verkeer

Bron: Ministerie van Verkeer en Waterstaat