Provincie Groningen

Besluiten Provinciale Staten 18 maart 2009 23 maart 2009

Besluiten Provinciale Staten 18 maart 2009

De heer Krol (SP) is beëdigd tot lid van Provinciale Staten. Hij volgt de heer Swagerman (SP) op. Provinciale Staten hebben ingestemd met het eerste provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport (MIT). In het MIT staan de ambities voor het mobiliteitsbeleid tot 2020. Het voorstel van het college om geld beschikbaar te stellen voor de uitvoering van het renovatieplan provinciehuis Sint Jansstraat 4, is door de Staten goedgekeurd.
Tot slot is er door het CDA een agendapunt toegevoegd aan de agenda over de 'Derde weg Watervisie Lauwersmeer' en de beeldvorming hierover in de media.


1. Nieuw Statenlid geïnstalleerd
De heer A.F. (Fred) Krol (SP) is geïnstalleerd als lid van Provinciale Staten. Hij volgt hiermee de heer C. (Kees) Swagerman (SP) op.


2. Provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport (MIT) Provinciale Staten hebben ingestemd met het eerste provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport (MIT). Dit betekent dat de Staten instemmen met de voorgestelde fasering van projecten, de hieraan gekoppelde werkwijze, de opnamebesluiten, de acceptatiebesluiten en het reserveringsbesluit.

In het eerste provinciale MIT staan de ambities voor het mobiliteitsbeleid tot 2020. Het MIT bevat projecten uit het collegeprogramma en het convenant Regio Specifiek Pakket - Zuiderzeelijn. Het MIT is ook een uitwerking van het ontwerp Provinciaal Omgevingsplan waar het gaat om de bereikbaarheid. Het provinciale MIT is een voortschrijdend programma dat jaarlijks wordt geactualiseerd.

De SP, GroenLinks en D66 stemden voor met aantekening(en) bij de volgende projecten in het MIT;
SP: Essent aandeel, houden zich het recht voor naar andere oplossingsrichtingen te zoeken;
GroenLinks: N33, het tracé Leek- Roden, Delfzijl Ten Boer Eemshavenweg;
D66: regiotram.

Partij voor het Noorden en de Partij voor de Dieren stemden tegen.


3. Renovatie gebouwdeel Sint Jansstraat 4
Provinciale Staten hebben met algemene stemmen ingestemd met het voorstel van het college om een krediet van EUR 13.934.745,- beschikbaar te stellen voor de uitvoering van het renovatieplan provinciehuis Sint Jansstraat 4.

In het renovatie project worden de bestaande huisvestingswensen en alle noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden aan de binnenzijde van het gebouwdeel St. Jansstraat 4 in één keer meegenomen. Provinciale Staten worden door het college van Gedeputeerde Staten geïnformeerd over de wijze waarop het project wordt uitgevoerd.

Provinciale Staten hebben verder ingestemd met:
- de herinrichtingsplannen voor de kruisingen van de N366 met de Van Boekerenweg (N378, Stadskanaal) en de Onstwedderweg (N974, Stadskanaal). Ook hebben de Staten ingestemd met het beschikbaar stellen van een krediet van EUR 3.100.000. Dit krediet wordt beschikbaar gesteld onder voorbehoud van een officiële bevestiging van de gemeente Stadskanaal dat zij de benodigde middelen beschikbaar stelt.

- de realisatie van het herinrichtingsplan voor de komtraverse Midwolda-Oostwold. Hiervoor is een krediet beschikbaar van EUR
4.043.351,-. Vanaf 1 januari 2010 zal de gemeente Scheemda verantwoordelijk zijn voor het eigendom, beheer en onderhoud van de provinciale weg N985, vanaf de bebouwde kom van Midwolda bij km 1.488 tot de aansluiting op de N362 bij km 0.007. De provincie betaalt de gemeente Scheemda een afkoopsom van EUR 432.020.
- het voorstel geheimhouding op te leggen ten aanzien van vertrouwelijke documenten die de provincie van Essent heeft ontvangen. De documenten hebben betrekking op de mogelijke overname van het commerciële bedrijf van Essent door RWE.

Voorstel vreemd aan de orde van de dag
Op verzoek van Statenlid Frans Keurentjes (CDA-fractie) is aan de agenda toegevoegd het onderwerp: "Derde Weg Watervisie Lauwersmeer". Naar aanleiding van berichten in de media was het beeld ontstaan dat de provincie onvoldoende bijdraagt in de financiering van het gemaal. Het college van Gedeputeerde Staten liet weten dat dit beeld niet correct is en de provincie welwillend tegenover het project staat.

23 maart 2009