Gemeente Noordwijkerhout

23/3/2009 - Noordwijkerhout heeft voldoende bestuurskracht Ernst & Young heeft in opdracht van de gemeente een onderzoek uitgevoerd naar de bestuurskracht van de gemeente Noordwijkerhout. De doelstelling van dit onderzoek was het beoordelen van de bestuurskracht van de gemeente Noordwijkerhout. Voor de criteria is uitgegaan van de normen die de provincie Zuid-Holland aan bestuurskracht heeft gesteld. Van deze 23 provinciale normen worden zeventien als voldoende gekwalificeerd, vijf als matig en één als onvoldoende. Hieruit is geconcludeerd dat de bestuurskracht van de gemeente Noordwijkerhout over het geheel genomen voldoende is.

Vier rollen
Voor het onderzoek is uitgegaan van de criteria uit het provinciaal normenkader. De provincie onderkent vier verschillende rollen waarin een gemeente functioneert:

1. de gemeente als bestuur van de gemeenschap, wat verwijst naar het democratisch functioneren met als aandachtspunten onder andere toegankelijkheid en transparantie van bestuur.
2. de gemeente als verlener van publieke diensten, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen beleid voor collectieven (ruimtelijke ordening, parkeerbeleid, enz.) en beleid voor individuele diensten (paspoorten, uittreksels, enz.)
3. de gemeente als participant in het openbaar bestuur, wat verwijst naar de deelname van de gemeente in bestuurlijke netwerken
4. de gemeente als organisatie waaronder personeelsbeleid, financieel-economisch perspectief en veranderingsprocessen

Naast deze rollen onderscheidt de provincie ook nog een aantal kwaliteitscriteria zoals slagvaardigheid, interactiviteit en betrouwbaarheid. In elke rol is de gemeente getoetst op de kwaliteitscriteria die betrekking hebben op die rol.

Vooruitgang in bestuur
In 2001 is de bestuurskracht van Noordwijkerhout eveneens onderzocht. Ten opzichte van toen zijn er duidelijke verbeteringen gerealiseerd. Er is nadrukkelijk aandacht besteed aan de ICT, de communicatiefunctie is verbeterd en het projectmatig werken is ingevoerd. Hiermee is een belangrijke stap gezet om de burger meer te betrekken bij het beleid. De bestuurskracht van Noordwijkerhout in de rol van bestuur kan daarmee als voldoende worden gekwalificeerd. Als aandachtspunten worden de transparantie en de democratische legitimatie van de gemeente genoemd.

Goede dienstverlener
In de rol van dienstverlener scoort de gemeente Noordwijkerhout ook voldoende. Uit verschillende onderzoeken blijkt ook dat burgers en ondernemers tevreden zijn over de dienstverlening van de gemeente. Het enige aandachtspunt is de zelfstandigheid. Dit heeft vooral te maken met de samenwerking met andere overheden. Op ambtelijk niveau is de gemeente in staat om zelfstandig een groot aantal zaken uit te voeren en op onderdelen regie te voeren en samenwerking aan te gaan. Op politiek bestuurlijk niveau bestaan er verschillende opvattingen ten aanzien van samenwerking. Waar het ene collegelid samenwerking een zwakte vindt, ziet de ander het als een kans.

Participant in openbaar bestuur
Op de gebieden zelfstandigheid en slagvaardigheid scoort de gemeente Noordwijkerhout als participant in het openbaar bestuur voldoende. Op de gebieden transparantie, consistentie en democratische legitimatie wordt de bestuurskracht als matig gekwalificeerd. De cultuur van intergemeentelijke samenwerking moet zich nog vestigen. Uit het onderzoek komt naar voren dat Noordwijkerhout erom bekend staat vooral voor het eigen belang te gaan. Als het gaat om intergemeentelijke of regionale samenwerking neemt de gemeente soms een eigenzinnige houding in. Met als belangrijkste argument het bewaken van de zelfstandige positie worden op voorhand soms bepaalde opties al uitgesloten, zonder goed overleg met bestuurlijke partners.

Slagvaardige organisatie
Noordwijkerhout is zowel kwantitatief als kwalitatief voldoende in staat om personeel aan te trekken voor zowel de organisatorische als de uitvoerende taken. Uitzondering hierop zijn de vacatures voor technische functies. De afgelopen jaren is er ook flink geïnvesteerd in extra personeel, met name om de overgang naar digitale dienstverlening te kunnen maken. De slagvaardigheid van de gemeente wordt daardoor als voldoende gekwalificeerd. Hetzelfde geld voor de interactiviteit en de transparantie, wat samen met de slagvaardigheid weergeeft dat de bestuurskracht van Noordwijkerhout als interne organisatie voldoende is.

Conclusie
De bestuurskracht van de gemeente Noordwijkerhout is, naar de maatstaven van de provincie Zuid-Holland, te beoordelen als voldoende. Noordwijkerhout is een organisatie die de huidige taken in voldoende mate oppakt. Uit het onderzoekt komt naar voren dat de gemeente een slagvaardige en interactieve organisatie is. Hoewel klein en op onderdelen kwetsbaar, krijgt de ambtelijke organisatie veel voor elkaar. Dat lijkt niet altijd het geval te zijn voor sommige politieke en regionale opgaven.
De gemeente is zichtbaar in de samenleving en stelt zich daarbij op in dienst van de lokale samenleving. Noordwijkerhout probeert zich proactief op te stellen door oog te hebben voor ontwikkelingen in haar omgeving en het openbaar bestuur.

Vervolg
Met het rapport van Ernst & Young over de bestuurskrachtmeting van Noordwijkerhout gaat de gemeente zich beraden op de conclusies en aanbevelingen. De resultaten van het onderzoek moeten worden omgezet naar een veranderings- en verbetertraject. De bestuurskracht is nu voldoende, maar om dat ook te blijven, moet vooruit worden gekeken en rekening worden gehouden met de omgeving.