ABVAKABO FNV

Vakbond voor dieren

Van de week hadden wij een personeelsuitje. Met ongeveer 400 mensen gingen we naar Burgers Zoo. Wie denkt dat het enkel plezier was, die kan ik geruststellen. Er moest ook gewerkt worden, zij het op een ontspannen manier.

Onze werkorganisatie heeft een forse reorganisatie achter de rug en we proberen nu een sterke grote bond te worden en willen groeien naar 400.000 mensen. Daar heb je veel voor nodig om dat te realiseren. Naast veel actieve kaderleden die hier hun uiterste best voor doen, heb je ook een werkorganisatie nodig die echt doordrongen is van het feit dat de vereniging het allerbelangrijkste is.

Dat was eigenlijk een belangrijke rode draad tijdens deze dag. Hoe zorgen we dat alle medewerkers snappen waarom het zo belangrijk is om te groeien en wat kan je eigen bijdrage daaraan zijn?

We begonnen met een presentatie van emeritus hoogleraar ethologie en socio-ecologie Prof. dr. Jan van Hooff, van wie de ouders directeur zijn geweest van Burgers Zoo. Hij vertelde ons over de wijze van communiceren, conflicten maken en weer oplossen bij de apen en trok de parallel naar de grote mensen wereld. En het moet gezegd worden, die apen doen het zo slecht nog niet in vergelijking met de mensen.

Daarna bezochten we een aantal workshops waar onze groeidoelstelling centraal stond. Een quiz over het verleden en heden van de bond, conflicten bespreken en oplossen en in 160 tekens opschrijven wat de bond voor jou betekent.

Daarna gingen we de dierentuin in. Aan de hand van opdrachten moesten we dieren spotten die overeen kwamen met onze klantprofielen. Ook dit was een opdracht met een knipoog want het was vooral de bedoeling om verder kennis te maken met je collega's en met elkaar in discussie te komen over waar we als bond mee bezig zijn.
Ik moet zeggen dat ik inderdaad op deze dag veel nieuwe collega's heb leren kennen waarvan velen al jaren bij de bond werkzaam zijn. De luierende, etende beer riep bij ons groepje allerlei associaties op.

Het enige dat jammer was dat de dieren kennelijk een heel goede CAO hebben, want aan het eind van de dag waren er al weer veel beesten aan het slapen, luieren in hun hok en dus niet zichtbaar voor ons. De 36 uur halen ze op die manier echt niet.

De dag werd afgesloten met lekker eten en muziek. Een geslaagde dag!