Stadsdeel Zeeburg


---

Probleemjongeren hebben vooral vertrouwen nodig

"Ik ken geen criminele jongeren, alleen verwaarloosde jongeren"

23 maart 2009
Met veel jongeren gaat het goed in Zeeburg, maar helaas niet met allemaal. Deze probleemjongeren waren het onderwerp van de goedbezochte politieke avond op 17 maart 2009. Raadsleden spraken met onderzoekers en hulpverleners over een betere aanpak van deze groep probleemjongeren. Stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik was eveneens aanwezig.

Het in een mooi jasje gestoken rapport 'Probleemjongeren, nu de praktijk' werd deze avond gepresenteerd. Eva Klooster, de opsteller van het rapport, heeft de dossiers van vijf jongeren bestudeerd en gesproken met deze jongeren, hun hulpverleners, ouders en begeleiders rond deze jongeren. Het onderzoek heeft buitengewoon veel informatie opgeleverd, waar alle hulpverlenende instanties veel aan hebben.

Foto: Astrid Kuipers tijdens het debat

Belangrijke constateringen zijn dat deze jongeren vaak softdrugsproblemen hebben waar geen goed hulpaanbod voor is en dat zij moeite hebben met het telkens wisselen van begeleiders en scholen. Zij bouwen dan geen vertrouwensband op, terwijl dat net zo belangrijk voor hen is. Ze hebben vaak geen veilige plek en komen zo op straat terecht. Sommige jongeren hebben een licht verstandelijke beperking, een diagnose die niet altijd gesteld is. Bij de ouders overheerst vaak het gevoel van onmacht.

Foto: Fatima Elatik tijdens de politieke avond Workshops

Na de presentatie volgden drie workshops. In de workshops zaten professionals van organisaties die bij de jeugd in Zeeburg betrokken zijn, zoals de Raad voor de Kinderbescherming, de Politie, Civic en Streetcornerwork. De workshops gingen over vrijetijdsbesteding, zero tolerance en wanneer is het genoeg?

Belangrijke conclusies van deze avond


* Sommige ouders hebben hulp nodig bij het zinvol besteden van vrije tijd door hun kinderen.

* Kinderen missen, als ze in hun eentje goede vrijetijdsactiviteiten ondernemen, soms het vertrouwen van een veilige groep om hen heen; daar moet je rekening mee houden.

* In het hulpaanbod moet veel aandacht uitgaan naar de nazorg; goede en lange nazorg voorkomt dat een jongere weer terugvalt in 'oud en verkeerd gedrag'.

* Soms wordt er heel veel geld aan een kleine groep jongeren besteed, terwijl het niet effectief is. De vraag is of en hoe dat geld beter besteed kan worden.

* Regels zijn regels. Die moeten we handhaven. Maar we moeten beter luisteren en beter kijken naar wat er nu werkelijk aan de hand is. En het hulpaanbod meer passend maken op het werkelijke, diepe probleem van de jongeren zelf.

* We moeten meer geld investeren in first offenders en minder in veelplegers. De methodieken zijn bekend en hoeven niet opnieuw uitgevonden te worden. De focus moet verlegd worden naar de sociale omgeving.

Foto: Debat over probleemjongeren
Het was een goed bestede avond over ingewikkelde problematiek, die de komende jaren onderwerp van debat en discussie zal blijven.