Staatssecretaris Van Bijsterveldt opent 100ste bètalokaal

23/03/2009 15:52

Platform Bèta Techniek

Maandag 23 maart 2009- Staatssecretaris van Onderwijs Van Bijsterveldt heeft vandaag op het Coornhert Gymnasium in Gouda het 100ste gemoderniseerde bètalokaal geopend. Het Coornhert is een van de 150 scholen die afgelopen jaar met behulp van de Subsidieregeling Bètalokalen havo/vwo haar bètalokaal en inventaris heeft gemoderniseerd. Een bedrag van 20 miljoen euro uit de FES-gelden (Fonds Economische Structuurversterking) was hiervoor beschikbaar gesteld. Het verbeteren van bètalokalen past in de brede beweging waaraan ruim 200 vo-scholen deelnemen, om bètaonderwijs aantrekkelijker en beter te maken. Staatssecretaris Van Bijsterveldt: "Het is fantastisch dat zoveel scholen bezig zijn hun bètaonderwijs te moderniseren en dat daardoor steeds meer leerlingen voor bètatechniek kiezen".

Het Coornhert Gymnasium besteedt als een van de 200 scholen extra veel aandacht aan innovatief bètaonderwijs en is dan ook erg blij met het nieuwe bètalokaal. Piet Zuijdwijk, rector van het Coornhert Gymnasium: "Door het nieuwe bètalokaal kunnen wij ons bètaonderwijs veel innovatiever en aantrekkelijker maken voor onze leerlingen, een geweldige kans!"

Innovatie in bètaonderwijs leidt tot keuze voor bètatechniek

Het Coornhert neemt deel aan twee bètaprogramma's van het Platform Bèta Techniek: het Universum Programma en Jet-Net. Beide programma's hebben als doel meer leerlingen te interesseren voor bètatechniek door het vo-onderwijs te verbeteren. Sinds de start van deze programma's is het aantal leerlingen dat voor de bètatechnische richting kiest op deelnemende scholen (havo-vwo) met maar liefst 21,5% gestegen. Docenten geven aan dat een nieuw bètalokaal bijdraagt aan meer enthousiasme en interesse voor bètatechnische vakken onder leerlingen. Tevens kiezen er steeds meer leerlingen voor bètatechnische vervolgstudies in het hoger onderwijs; deze instroom is sinds 2000 met 16,2% gestegen.

Regeling bètalokalen geeft scholen ruimte hun bètaonderwijs te verbeteren

Het Platform Bèta Techniek heeft in samenwerking met het ministerie van OCW uitvoering gegeven aan de subsidieregeling bètalokalen havo/vwo. Uiteindelijk dienden 273 havo/vwo scholen een aanvraag in, waarvan er 150 zijn gehonoreerd. De regeling is erop gericht om scholen voor havo en vwo een tegemoetkoming te verstrekken ten behoeve van een nieuwe inrichting en bouwkundige aanpassingen van de leslokalen en practicumlokalen voor de bètavakken. Daardoor kunnen de activiteiten die deze scholen op het gebied van het bètaonderwijs uitvoeren, een groter effect sorteren. Dit draagt bij tot een verhoging van de kwaliteit van het onderwijs en hopelijk tot meer leerlingen die kiezen voor een vervolgstudie in de bèta/technische richting.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.platformbetatechniek.nl