Gemeente Achtkarspelen


Geen alcohol meer op de kermis

Kermis is een feest voor jong en oud. De laatste tijd hebben kermissen in Nederland helaas steeds vaker te maken met negatieve randverschijnselen. Het gaat hierbij om overmatig drankgebruik, vernielingen, schelden naar bezoekers en andere vormen van overlast.

Ook in onze gemeente verpesten dit soort zaken soms de sfeer op de kermissen. Met als gevolg dat het bezoek aan de kermis terugloopt en het voor exploitanten minder aantrekkelijk wordt naar onze gemeente te komen. Kortom, het voortbestaan van de kermis als gezellig familie uitje, staat in Achtkarspelen op de tocht.

Met het oog hierop zijn er tussen de verschillende betrokkenen gesprekken gevoerd. Politie, gemeente en organisatoren hebben met elkaar de conclusie getrokken dat het tijd is passende maatregelen te nemen.

De belangrijkste maatregel is dat het op de kermissen verboden zal zijn alcoholhoudende dranken te nuttigen of bij zich te hebben. Er zijn tussen de organisatie, kermisexploitanten, de gemeente en de politie afspraken gemaakt om adequaat invulling te geven aan deze regel.

De gemeente gaat er vanuit dat ingrijpen door de instanties niet nodig zal zijn. De gemeente vertrouwt erop dat een ieder haar verantwoordelijkheid neemt en dat personen die het aangaan aangesproken worden op eventueel ongewenst gedrag. Op deze wijze zullen de kermissen in Surhuisterveen, Buitenpost en Harkema voor jong en oud op een plezierige wijze verlopen en zo kan de kermis ook voor de langere termijn voor de dorpen in Achtkarspelen behouden blijven.