Zijn de beste ziekenhuizen bij Elsevier/Lagendijk ook echt de beste?

23/03/2009 16:33

MarktOnderzoekAssociatie.nl

De Elsevier Onderzoekaanpak doorgelicht (een MOA Audit)

Jaarlijks publiceert Elsevier in samenwerking met Lagendijk een rangorde van de 'beste' ziekenhuizen. Uit een onafhankelijke audit door onderzoeksexperts van de Nederlandse MarktOnderzoekAssociatie (MOA) blijkt dat de opzet en uitvoering van het onderzoek ernstige gebreken vertoont waardoor er geen solide basis is voor het uitbrengen van een betrouwbare ranglijst.

De geconstateerde gebreken in het onderzoek hebben vooral betrekking op de steekproeftrekking van de deelnemers aan het onderzoek; de gehanteerde werkwijze is niet representatief en zet door zelfselectie de deur open voor aanzienlijke vertekening. Ook het opstellen van de rangorde en vergelijkbaarheid in de tijd laten veel te wensen over.

Naar het oordeel van de onderzoeksexperts van de MOA dient Elsevier/ Lagendijk de opzet en uitvoering aanzienlijk te verbeteren om betrouwbare uitslagen te kunnen publiceren.

De MOA onderzoeksexperts bevelen verder aan dat op termijn niet alleen de opinies van deskundigen en van patiënten moeten worden meegenomen, maar ook feiten met betrekking tot medische prestaties. Goede beoordeling vraagt om een integrale benadering, zo wordt in de audit gesteld.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl