Nieuw-Vlaamse Alliantie


Franstaligen geven zelf voorrang aan eigen inwoners (23/03/09)

In reactie op het Vlaamse voorrangsbeleid voor betaalbaar wonen in eigen streek, verklaart onder andere Christian Van Eyken van de Union Francophone zich een fervent tegenstander. Andere Franstaligen volgen. N-VA-Kamerlid Ben Weyts, net als Demesmaeker uit de Vlaamse rand, raadt hen aan om toch niet te hard van stapel te lopen. Recent voerde de Waalse regering immers zelf een voorrangbeleid in voor mensen uit de eigen streek, net als in Vlaanderen ook in de sector van huisvesting. In Wallonië krijgt wie al drie jaar in de betrokken gemeente woont, voorrang voor het verkrijgen van een sociale woning.

De maatregel werd stoemelings doorgevoerd. Blijkbaar wou de Waalse regering er geen ruchtbaarheid aan geven. Feit is wel dat men een Vlaamse maatregel overneemt, zegt Weyts. Hij stootte op de Waalse regeling door lectuur van het Staatsblad. In de versie van 26 januari van dit jaar stond een nieuw besluit van de Waalse Regering van 19 december 2008 tot wijziging van het besluit van de Waalse Regering van 6 september 2007 tot organisatie van de verhuur van woningen beheerd door de "Société wallonne du Logement" (Waalse
Huisvestingsmaatschappij) of de openbare huisvestingsmaatschappijen (Staatsblad 26 januari 2009, blz. 4305).

Art. 6, 2° van dit besluit voegt een nieuw voorrangscriterium door voor de toekenning van sociale woningen door de openbare huisvestingsmaatschappijen in Wallonië. "Het gezin waarvan één lid sinds minstens drie jaar ononderbroken woonachtig is in de gemeente waar de toe te wijzen woning ligt krijgt vijf punten" stelt het artikel.

Ik kan enkel vaststellen dat de Waalse regering blijkbaar zeer veel belang hecht aan het criterium want gezinnen met gehandicapte kinderen of ouders krijgen maar vier punten extra, zegt het Kamerlid uit Beersel. Ik ben blij dat de Waalse regering inziet dat een voorrangsbeleid voor mensen uit de eigen streek, een sociale maatregel is. En een broodnodige. In mijn eigen omgeving moet ik zelf vaststellen dat jonge gezinnen moeten uitwijken naar andere oorden omdat ze de woonprijzen bij ons niet kunnen betalen. Wonen in eigen streek moet een grondrecht zijn, of je nu in Vlaanderen woont of in Wallonië. Ik zou Van Eyken en andere Franstaligen die storm lopen tegen onze Vlaamse maatregel, dus oproepen om twee keer na te denken.

Auteur:
Ben Weyts
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be