Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


1

> Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag
De voorzitter van de Tweede Kamer Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 der Staten-Generaal 2500 BJ Den Haag Postbus 20018 www.minocw.nl 2500 EA Den Haag

Onze referentie DK/B&B106481

Uw referentie 2009Z92883/2080913880

Datum 23 maart 2009
Betreft Vragen van het Kamerlid Van der Ham

Hierbij zend ik u, mede namens de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, het antwoord op de vragen van het Kamerlid Van der Ham van uw Kamer inzake het VSBfonds.

De vragen werden mij toegezonden bij uw bovenaangehaalde brief met kenmerk 2009Z92883/2080913880.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk

a
na 1 van 3 Pagi





Antwoorden op de schriftelijke vragen van Datum het Kamerlid Van der Ham van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Landbouw, Natuur Onze referentie en Voedselkwaliteit (ingezonden d.d. 18 februari 2009 kenmerk DK/B&B106481 2009Z92883/2080913880).


1 Vraag:
Hoe wilt u omgaan met het feit dat het VSB-fonds zijn donaties aan kunst en cultuur verlaagt van 31 naar 16 miljoen euro per jaar? Bent u van plan uw toezegging gestand te doen dat u de verwachte realisatie van eigen inkomsten en het profijtbeginsel wil heroverwegen onder deze gebleken omstandigheden?

Antwoord:
Ik heb kennis genomen van de situatie van het VSBfonds en ik betreur het dat het fonds gedwongen is zijn bijdrage aan de cultuursector zo drastisch te verlagen.
De maatregelen in de brief Cultuurprofijt van juni 2008 hebben als doel het maatschappelijk draagvlak voor de culturele sector te versterken. Daarmee volg ik in hoofdlijnen het advies van de Commissie Cultuurprofijt. De maatregelen die uit de brief Cultuurprofijt voortkomen zijn uitgebreid in de Tweede Kamer besproken, met name in de context van de kredietcrisis. In die overleggen heb ik toegezegd bij de vormgeving van de maatregelen zoals de matchingsregeling zo goed mogelijk rekening te houden met de veranderde economische situatie. Deze regeling beloont culturele instellingen wanneer zij hun eigen inkomsten vergroten. De matchingsregeling heb ik u onlangs met een toelichtende brief gestuurd. In de regeling zijn de eigen inkomsten ingedeeld in drie categorieën: publieksinkomsten, inkomsten uit het VSBfonds en de overige indirecte inkomsten, sponsoring en donaties. Groei in een van deze categorieën wordt direct gematcht, waardoor de risico's op vermindering van eigen inkomsten worden gespreid. Inkomsten uit het VSBfonds vormt een van de categorieën. Hiermee wordt vermeden dat instellingen een vermindering van inkomsten uit het VSBfonds eerst moeten compenseren met andere eigen inkomsten, voordat zij voor matching in aanmerking komen.
Daarnaast heb ik de Kamer toegezegd de ontwikkelingen bij de private fondsen te volgen. Op dit moment is het VSBfonds het enige grote private fonds dat problemen heeft. Ik blijf de verdere ontwikkelingen bij de particuliere fondsen, sponsoring en publiek volgen.


2 Vraag:
Hoe gaat u om met het feit dat het VSB-fonds overweegt de steun aan de Cultuurkaart voor middelbare scholieren na 2010 in te trekken?

Antwoord:
De bijdrage van het VSBfonds is een aanvulling op het tegoed op de Cultuurkaart, specifiek voor scholieren die CKV als verplicht vak volgen. De overeenkomst met het VSBfonds geldt voor twee jaar: de schooljaren 2008/2009 en 2009/2010. Er is dus geen sprake van intrekking van de steun door de nieuwe situatie van het VSBfonds. Ik zal met het VSBfonds in overleg blijven over hun bijdrage aan de Cultuurkaart.

Pagina 2 van 3






3 Vraag: Datum Wat is uw reactie op het voornemen van het VSB-fonds om vrijwel alle

investeringen in milieu- en natuurprojecten te staken? Welke consequenties Onze referentie heeft dit voor de voortgang van deze projecten? Heeft het gevolgen voor het DK/B&B106481 tempo van de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS)?

Antwoord:
Het is jammer dat het VSBfonds deze afweging maakt, maar die ik heb te respecteren. Veel van de projecten die het VSBfonds ondersteunt hebben een lokaal en regionaal karakter of betreffen activiteiten van NGO's. U zult begrijpen dat ik niet verantwoordelijk ben voor het in leven houden van maatschappelijke organisaties en afzonderlijke projecten, maar voor een goed niveau van maatschappelijke activiteiten.
Ik heb onlangs een investering gedaan in Natuur- en Milieu-Educatie van 5 miljoen per jaar. Op die manier leg ik een stevige basis voor draagvlak voor natuur. De realisatie van de EHS komt door het wegvallen van de bijdrage van het VSBfonds niet in gevaar, omdat het bedrag voor aanleg en onderhoud van natuurgebieden dat daaruit gefinancierd wordt gering is ten opzichte van andere budgetten voor dit onderwerp.

Pagina 3 van 3