Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


1

> Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag
De voorzitter van de Tweede Kamer Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 der Staten-Generaal 2500 BJ Den Haag Postbus 20018 www.minocw.nl 2500 EA Den Haag

Onze referentie DK/B&B/106484

Uw referentie 2009Z02889/2080913920

Datum 23 maart 2009
Betreft Vragen van het Kamerlid Leerdam

Hierbij zend ik u het antwoord op de vragen van het Kamerlid Leerdam van uw Kamer inzake het besluit van het VSBfonds om donaties aan maatschappelijke projecten te halveren.

De vragen werden mij toegezonden bij uw bovenaangehaalde brief met kenmerk 2009Z02889/2080913920.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk

a
na 1 van 3 Pagi





Antwoorden op de schriftelijke vragen van Datum het Kamerlid Leerdam van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (ingezonden d.d. 18 Onze referentie februari 2009 kenmerk 2009Z02889/2080913920) DK/B&B/106484


1 Vraag:
Bent u bekend met de berichtgeving over het besluit van het VSB-fonds om de donaties aan maatschappelijke projecten te halveren en om 33 van de 68 medewerkers te ontslaan?

Antwoord:
Ja.


2 Vraag:
Hoe en wanneer bent u ingelicht over het besluit van het VSB-fonds om te snijden in de donaties en het personeelsbestand?

Antwoord:
Het departement is vlak voor de bekendmaking op de hoogte gebracht.


3 Vraag:
Deelt u de mening dat de beslissing van het VSB-fonds om de kunstdonaties te halveren nadelige gevolgen heeft voor de kunstsector?

Antwoord:
Die mening deel ik. Het VSBfonds is een belangrijk fonds voor de kunstsector, dat veel interessante en vernieuwende projecten mogelijk maakt. Ik betreur het dat het fonds gedwongen is zijn bijdrage aan de sector zo drastisch te verlagen.


4 Vraag:
Deelt u de mening dat de ontwikkelingen rond het VSB-fonds aantonen dat een gebrek aan spreiding bij het beleggen van vermogen grote risico's met zich mee kan brengen?


5 Vraag:
Zijn er naar uw weten nog meer instellingen die betrokken zijn bij de kunstsector die vermogen op een dergelijke manier belegd hebben?

Antwoord:
Er zijn vele private fondsen die bijdragen aan de kunst- en cultuursector. Er zijn verschillende vormen, zoals fondswervende fondsen en vermogensfondsen. Naast de grote, bekende fondsen zijn er zeer vele kleinere, die vaak vanuit een grote betrokkenheid zijn opgericht. Voorbeelden van de kleinere fondsen zijn de fondsen op naam die door het Prins Berhard Cultuurfonds worden beheerd. Het aantal fondsen op naam is mede door actief werven onder bedrijven vorig jaar met 21 gestegen tot 240. Ik heb geen zicht op al deze fondsen. Ambtshalve heb ik geen oordeel over de wijze waarop zij hun private vermogen beheren en middelen besteden.

Pagina 2 van 3






6 Vraag: Datum Welke mogelijkheden ziet u om in de toekomst te voorkomen dat de

kunstsector op een soortgelijke manier het slachtoffer wordt van de Onze referentie economische crisis? DK/B&B/106484

Antwoord:
De huidige economische crisis raakt alle maatschappelijke sectoren, ook de cultuursector. In vergelijking met andere landen, met name de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, wordt de cultuursector in Nederland minder hard geraakt. Overheidssubsidies vormen een groter aandeel van de totale inkomsten van de sector en de afhankelijkheid van private inkomsten is kleiner. De subsidies aan culturele instellingen zijn voor de komende vier jaren verleend en in veel gevallen verhoogd. De gesubsidieerde culturele instellingen bevinden zich hierdoor in een relatief gunstige positie.

Pagina 3 van 3