Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Bijlage: oplossing voor financiering lokale publieke omroep


· De plicht van een gemeente om een lokale publieke omroep te bekostigen wordt gekoppeld aan een positief advies van de gemeenteraad over de representativiteit van het programmabeleidsbepalend orgaan van die omroep.


· Dat een gemeenteraad over o.a. de representativiteit van het bedoelde orgaan adviseert, staat al in de Mediawet 2008. Nieuw is de koppeling daarvan met de bekostigingsplicht.


· Bij de fiscalisering van de omroepbijdrage is door het rijk een bedrag toegevoegd aan het Gemeentefonds om het verlies aan heffingscapaciteit van gemeenten te compenseren. Dit bedrag is structureel vastgesteld op het geïndexeerde niveau van de heffingscapaciteit van de lokale opslag in 2000. Als de groei van het gemeentefonds sinds 2000 wordt meegenomen komt de compensatie via het Gemeentefonds voor 2009 neer op circa 9,9 miljoen, ofwel 1,30 per woonruimte.


· De gelden in het Gemeentefonds zijn niet geoormerkt. Een gemeente is dus in beginsel vrij om de hoogte van de gemeentelijke bijdrage aan de lokale publieke omroep zelf vast stellen, maar zoals gezegd is hiervoor binnen het Gemeentefonds in 2009 een geraamd bedrag van 1,30 per woonruimte beschikbaar.