Kredietcrisis maart 2009: persoonlijke financiën en vertrouwen

23/03/2009 17:09

Newcom Research & Consultancy BV

Kredietcrisis 2009: Veel Nederlanders hebben relatief weinig vertrouwen in de regering als het gaat om hun bijdrage aan het oplossen van de kredietcrisis. Het merendeel van Nederland verwacht dat de economie pas in 2011 of later hersteld zal zijn. Velen maken zich echt zorgen om hun pensioen.

Het is een écht dringend probleem! Het blijkt dat ruim zes van de tien Nederlanders de kredietcrisis op dit moment echt een dringend tot zeer dringend probleem vinden. Nederlanders zijn, mede door de kredietcrisis, bezorgd over hun persoonlijke financiële toekomst en zijn met name geïnteresseerd in informatie over pensioengelden, aandelen en spaargelden. De bevolking heeft eerder niet dan wel vertrouwen in de regering als gevraagd wordt naar de bijdrage van de regering aan oplossingen voor de kredietcrisis. Het herstel zal naar verwachting pas in 2011 of later plaatsvinden blijkt uit deze peiling, uitgevoerd door onderzoeksbureau Newcom Research & Consultancy.

Nederlandse Economie:

Volgens de Nederlandse bevolking ziet de toekomst van de Nederlandse economie er niet florissant uit. Bijna 80 procent van de bevolking verwacht dat dit jaar de economische situatie nog verder zal verslechteren. Maar liefst 90 procent verwacht dat de werkgelegenheid in Nederland nog verder zal verslechteren als gevolg van de kredietcrisis. Overigens denkt zes van de tien ondervraagden, dat de politieke stabiliteit zal verslechteren in de loop van dit jaar. Ook voor 2010 zijn de verwachtingen eerder negatief dan positief. Het herstel van deze crisis wordt door meer dan de helft van de Nederlanders pas verwacht in 2011 of later. Slechts een derde verwacht dat de kredietcrisis voor 2011 voorbij zal zijn. Daarnaast denkt één op de drie Nederlanders dat de Nederlandse economie zowel sterker als zwakker uit de crisis zal komen.

Vertrouwen in de oplossing:

De Nederlandsche Bank (56 procent) geniet het meeste vertrouwen van de bevolking als het gaat om hun bijdrage aan oplossingen voor de kredietcrisis, gevolgd door de vakbonden. Alleen voor deze twee instituten is het deel van de Nederlanders dat vertrouwen heeft groter dan het deel zonder vertrouwen. De commerciële banken/financiële instellingen (23 procent) en politieke partijen in het algemeen (27 procent) verkrijgen het minste vertrouwen. Voor het parlement en de regering geeft de helft van de bevolking aan eerder geen vertrouwen te hebben in hun bijdrage aan oplossingen.

Als het gaat om de juiste berichtgeving over de crisis, dan krijgen banken/financiële instellingen en politieke partijen eveneens het minste vertrouwen (respectievelijk 20 procent en 29 procent). Ook hier krijgt de Nederlandsche Bank met 57 procent het meeste vertrouwen van de bevolking op juiste berichtgeving. Minder dan de helft van de Nederlandse bevolking heeft vertrouwen in een juiste berichtgeving door de regering ( 46 procent).

Banken

De maatregelen ter ondersteuning van banken heeft volgens de helft van de Nederlandse bevolking geen effect gehad op het beleid bij de banken. Een vijfde vindt dat het beleid van de banken verslechterd is.

Een zeer grote meerderheid (85 procent) vindt dat banken die financiële steun van de overheid hebben gekregen, geen bonussen mogen uitdelen, zeker als het gaat om het management. Voor het overige personeel vindt één op de tien het overigens wel acceptabel dat een bonus wordt uitgekeerd.

Persoonlijke financiën:

De Nederlandse bevolking maakt zich vooral druk om de eigen financiële situatie voor nu en de toekomst. Onderwerpen als de koopkracht (64 procent) en de gevolgen voor de pensioengelden (65 procent)zijn voor de bevolking het meest van belang om over geïnformeerd te worden. Slechts een derde vindt de onderwerpen als de economische situatie van banken, de staatsbegroting en de politiek van belang. 62 procent van de Nederlandse bevolking is bezorgd over de waarde van het pensioen. Daarbij geeft 61 procent aan dat ze verwachten dit jaar er (enigszins) financieel op achteruit te gaan.





ftp://ftp.byte.nl/newcomresearch.nl/pers/23032009-Vertrouwen%20kredietcrisis%20N

http://www.newcomresearch.nl/