Waterschap Aa en Maas

Hermeandering Hooge Raam gestart

Publicatiedatum : 23 maart 2009
De werkzaamheden van waterschap Aa en Maas voor het project Hermeandering Hooge Raam zijn in volle gang. Dagelijks Bestuurslid Jan Keijzers voerde de `eerste officiële graafwerkzaamheden uit. Hij is blij dat de schop de grond in kan: "Met het opnieuw laten meanderen of kronkelen van onze beken bereiken we meerdere waterdoelen tegelijkertijd: voldoende, schoon, natuurlijk en recreatief water!" In de gemeente Mill en Sint Hubert en de gemeente Landerd krijgt de Hooge Raam zijn kronkelende vorm terug. Door de rivier opnieuw te laten `meanderen', ontstaat er meer ruimte voor verschillende planten- en diersoorten en neemt de natuurwaarde sterk toe. De eerste werkzaamheden duren tot omstreeks medio april. Naar verwachting zal het water in september door de nieuwe bedding stromen.

VAN RECHT NAAR KROM

In het verre verleden is de inrichting van de Hooge Raam ingrijpend veranderd. Zo is de beek rechtgetrokken, zijn de oevers steil afgegraven en zijn er stuwen geplaatst. Waterschap Aa en Maas gaat de belangrijke ecologische waarde van de beek nu herstellen. Door de rivier opnieuw te laten kronkelen, ontstaat er meer ruimte voor verschillende planten- en diersoorten en neemt de natuurwaarde sterk toe. Bij een traject van 400 meter wordt de nieuwe bedding kronkelend aangelegd. Bij een ander traject van 600 meter wordt de nieuwe loop recht aangelegd om te kijken op welke manier en in hoeveel tijd de rivier `op eigen kracht' gaat kronkelen. Omdat dit natuurlijke proces veel relevante informatie kan opleveren, is Aa en Maas hier een onderzoeksproject gestart. Het waterschap gaat dit meanderen (het op een natuurlijke wijze kronkelen) van de nieuwe loop en het herstel van de natuur nauwlettend onderzoeken. Het project komt onder andere voort uit het Reconstructieplan van de Provincie Noord-Brabant.

Dagelijks Bestuurslid Jan Keijzers voert de eerste graafwerkzaamheden uit. Op deze locatie wordt een rechte watergang gegraven om te kijken in welk tijdsbestek de rivier `op eigen kracht' gaat kronkelen. Dagelijks Bestuurslid Jan Keijzers voert de eerste graafwerkzaamheden uit. Op deze locatie wordt een rechte watergang gegraven om te kijken in welk tijdsbestek de rivier `op eigen kracht' gaat kronkelen.

Projectleider Tom Basten, Dagelijks Bestuurslid Jan Keijzers en aannemer Tonio van Berkel bij de nieuwe bedding van de Raam. In september gaat het water door de nieuwe bedding stromen. Het nu zichtbare water is grondwater.
Projectleider Tom Basten, Dagelijks Bestuurslid Jan Keijzers en aannemer Tonio van Berkel bij de nieuwe bedding van de Raam. In september gaat het water door de nieuwe bedding stromen. Het nu zichtbare water is grondwater.

Lid Dagelijks Bestuur van waterschap Aa en Maas bestuurt de kraan voor de eerste `officiële' graafactie.
Lid Dagelijks Bestuur van waterschap Aa en Maas bestuurt de kraan voor de eerste `officiële' graafactie.

SCHOP IN DE GROND

Het project kent een zorgvuldig voorbereidingstraject. Medio 2007 heeft het inrichtingsplan ter inzage gelegen en zijn er twee zienswijzen ingediend door belanghebbenden. De suggesties en opmerkingen hebben geleid tot een definitief ontwerp dat inmiddels is goedgekeurd. Nu gaat `de schop daadwerkelijk in de grond'. Het traject waar de werkzaamheden plaatsvinden ligt tussen de Vliesweg tot circa 75 meter ten noorden van stuw Hoefkens. De uitvoering bestaat uit de volgende werkzaamheden:

- het graven van een nieuwe watergang evenwijdig aan de Hooge Raam;

- het verwijderen van een stuw;

- het plaatsen van een stuw;

- het graven van een meandertraject;
- het graven van 3 poelen;

- het dempen van het bestaande rechte traject van de Hooge raam.

Dit voorjaar vinden uitsluitend de graafwerkzaamheden plaats. In verband met de Flora en Fauna-wet worden de watertechnische werken in september uitgevoerd. Op deze manier worden de amfibieën dit voorjaar en deze zomer niet gestoord. In april en mei zal nader veldonderzoek plaatsvinden om de benodigde ontheffingen voor de werkzaamheden te kunnen aanvragen. Naar verwachting zal de oude loop in september worden gedempt, waarna het water door de nieuwe bedding zal stromen.

VITAAL, MOOI EN SCHOON BRABANTS PLATTELAND

Pilotproject Hermeandering Hooge Raam maakt onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder de regie van provincie Noord-Brabant. In deze regio zijn zij verenigd in de reconstructiecommissie Peel en Maas.