Ministerie van Buitenlandse Zaken

"Manhattan terug naar Nederland?"

23 mrt 2009 | "Hoe je Blyleven uitspreekt? Geen Blai-leven, probeer: Bly-leven." De Nederlandse ambassadeur in Washington, Renée Jones-Bos, oefent met een presentator van de Amerikaanse sportzender ESPN de uitspraak van de naam van Nederlands beroemdste honkbalspeler.

Historisch waren de prestaties van het Nederlandse baseballteam tijdens de World Baseball Classic. Tegen alle verwachting in won het Nederlandse team afgelopen week twee keer van de favoriet, de Dominicaanse Republiek.

De presentator van de sportzender ESPN wil van Jones-Bos het naadje van de kous weten: "is de winst van het Nederlandse honkbalteam in Nederland net zo'n big deal als in de Verenigde Staten (VS)?"

Via "they did a fantastic job" en de groeiende populariteit van honkbal afgezet tegenover voetbal, belandt het gesprek bij de wedstrijdinzet, mocht Nederland winnen van de VS.

"Manhattan?", suggereert de presentator. "Het was sowieso een grote vergissing om Manhattan af te staan aan de VS", grapt Jones. "Want dan hadden Amerikanen nu in ieder geval `Blyleven' goed uitgesproken." Nederland verloor helaas de wedstrijd.

In april 2009 is het 400 jaar geleden dat kapitein Henry Hudson op het huidige Manhattan terecht kwam en Nieuw Amsterdam stichtte. Dit jaar wordt deze historische gebeurtenis uitgebreid gevierd.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl