Gemeente Aalten


Minister Cramer brengt werkbezoek Aalten


Op maandag 23 maart heeft minister Jacqueline Cramer van Ruimte en Milieu in het kader van haar klimaattoer een werkbezoek gebracht aan de gemeente Aalten. De focus van deze toer ligt op lokale duurzame energieopwekking. De minister heeft op uitnodiging van het college een bezoek aan Windmolenpark Hagenwind gebracht.
Tijdens het werkbezoek kreeg de minister meer informatie over de voorbereidingen die vooraf gingen aan de bouw van het park, de bestuurlijke verantwoordelijkheid van de gemeente, de bouw en de opbrengst van het windmolenpark. Daarnaast presenteerden diverse bedrijven zich, waarbij de relatie werd gelegd met duurzame energie. Zij bracht een bezoek aan het windmolenpark in Barlo, waar zij van de partners van v.o.f. Hagenwind uitleg kreeg over de werking van windmolens en ook een molen bezichtigde.

Klimaattoer
De minister werd tijdens haar klimaattoer vergezeld door andere mensen van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM), de provincie Gelderland, waaronder gedeputeerde Annelies van de Kolk, en SenterNovem. SenterNovem is een agentschap van het ministerie van Economische Zaken. Namens de overheid bieden zij een groot aantal regelingen en programmas aan op het gebied van duurzaamheid en innovatie.

Windmolenpark Hagenwind
Op de grens van Aalten en Lichtenvoorde aan de Zilverbekendijk is in oktober 2007, na een lange voorbereidende periode, gestart met de bouw van Windmolenpark Hagenwind. De gemeente Aalten levert met de realisatie van deze acht windmolens een bijdrage aan de verbetering van het klimaat. De uitstoot van CO2, één van de veroorzakers van het broeikaseffect, wordt hierdoor teruggedrongen. Met een windmolenpark wordt groene en dus duurzame stroom opgewekt. Een milieubewuste keuze!

De locatie van het windmolenpark
Het windpark is gerealiseerd in het ruilverkavelingsgebied ten noorden van natuurgebied Het Aaltense Goor. Deze gronden zijn bedoeld voor agrarisch gebruik. De agrarische sector zoekt steeds meer naar andere economische activiteiten, die aansluiten bij de aard van de sector. Zij willen op verantwoorde wijze natuurlijke rijkdommen en de beschikbare gronden gebruiken. Door deze nieuwe functie worden deze gronden meervoudig gebruikt.
In 2002 heeft in opdracht van de gemeente Aalten en toenmalige gemeente Lichtenvoorde een locatieonderzoek voor windturbines plaatsgehad. Op basis van het rapport Windenergie op maat is het Aaltense Goor aangewezen als zoekgebied voor de realisatie van windenergie. Aangezien deze locatie op Aaltens grondgebied heeft de gemeente Aalten het verzoek van v.o.f. Hagenwind om een windpark te realiseren in behandeling genomen.