CDA

Schermers: Botervloot en pot jam weer gewoon op tafel in verpleeghuis

âVoeding is meer dan het binnenkrijgen van voedingsstoffen, is meer dan overleven. Het is een beleving en vaak ook een sociale activiteit.

Een goed ontbijt is een goed begin van de dag en tijd om rustig de warme maaltijd te gebruiken is belangrijk. Sterker nog, vooral voor ouderen zijn maaltijden misschien wel de belangrijkste onderbrekingen van de sleur van de dagâ zo pleitte CDA Kamerlid Janneke Schermers maandag. Deze week besprak de kamer met Minister Klink van Volksgezondheid zijn voedingsnota, hierin beschrijft hij met name de relatie tussen voeding en gezondheid onder het motto âde gezonde keuze moet de gemakkelijkste zijn. Volgens Schermers is het goed mogelijk om in Nederland gezond en veilig te eten. Maar er kan ook nog een hoop verbeterd worden, âin de samenstelling en veiligheid van ons voedsel en de informatie daarover en verbeterd in de manier waarop wij ons voedsel nuttigenâ.
Het Kamerlid prees de verpleeg en verzorgingshuizen waar bij het ontbijt de plakjes kaas en ham niet meer ieder apart in een plastic omhulsel zitten en de jam niet meer in een eenpersoons bakje, dat je niet open kunt krijgen. âDe boter zit gewoon in de vloot. De warme maaltijd wordt samen klaargemaakt. Zelf kiezen wat je wilt eten, samen boodschappen doen, groente schoonmaken, zelf de piepers jassen, de jus afmaken en de sudderlapjes laten geurenâ. Volgens Schermers worden de maaltijden op deze manier tot belangrijke momenten op de dag. Mensen krijgen zo ook weer zin in eten en ondervoeding zal minder voorkomen. Het heeft te maken met aandacht voor je cliënten, met inlevingsvermogen en dus met bezielde zorg. Maar deze gang van zaken is nog niet overal de praktijk, ze verzocht de Minister dan ook om heldere en toegankelijke informatieverstrekking over de nieuwe hygiënenormen in verzorgings- en verpleeghuizen te voorzien, zodat de voedingsbeleving daar meer ruimte kan krijgen. De Minister zei de oproep te onderschrijven. Tot slot vroeg ze aandacht voor het gebruik van vloeibaar frituurvet in bijvoorbeeld restaurants, kantines enzovoorts. âDe Consumentenbond berekende recent dat het gebruik van vloeibaar vet in Nederland 220 doden per jaar zou schelen. De CDA-fractie wil de mensen zelf laten kiezen, maar dan moeten meer mensen weten hoe het zit. Je moet bewust kunnen kiezenâ zo pleitte Schermers.
Feit blijft volgens de CDAâster dat deze kennis onvoldoende is verspreid. Overheid en bedrijfsleven zouden dat gezamenlijk moeten nastreven, vooral bij publieke instellingen zoals scholen en zorginstellingen. Ze riep de Minister op meer aandacht voor dit onderwerp te vragen in Europees verband om zo gezamenlijk een optimaal effect te bereiken.

---