Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA vraagt Vlaamse hulp voor Namibië (23/03/09)

N-VA-volksvertegenwoordigers Geert Bourgeois en Piet De Bruyn vragen dat de Vlaamse Regering dringend noodhulp verleent aan Namibië. Zware regenval veroorzaakte er de afgelopen weken grote watersnood, met dramatische gevolgen: meer dan 100 mensen zijn verdronken, duizenden Namibiërs zijn besmet met malaria. Piet De Bruyn diende in het Vlaams Parlement inmiddels een vraag om uitleg over het noodhulpdossier in.

In zuidwestelijk Afrika staan delen van Namibië, Zambia en Angola onder water na de zware regenval van de afgelopen vijf weken. De rivier Zambezi is door de hevige neerslag ver buiten zijn oevers getreden. In Namibië, normaal gezien een zeer droog land, moesten ruim 5.000 mensen hun woning verlaten. Er zijn intussen meer dan 100 verdrinkingsdoden geteld. De Namibische president riep vorige week de noodtoestand uit en vraagt de internationale gemeenschap om hulp.

Vlaams volksvertegenwoordigers Geert Bourgeois en Piet De Bruyn vragen de Vlaamse Regering om op deze noodkreet in te gaan en dringend hulp naar het getroffen gebied te sturen.

Ik stel vast dat de watersnood weinig aandacht krijgt in de Europese media. Maar dat betekent niet dat Vlaanderen geen aandacht moet besteden aan deze humanitaire ramp. Integendeel, net nu kunnen we het verschil maken door snel een aanzienlijk bedrag voor noodhulp vrij te maken, zegt Geert Bourgeois.

De intensiteit van de regenval is intussen verminderd. Maar het regenseizoen duurt in het getroffen gebied zeker nog drie weken. Dit kan dramatische gevolgen hebben voor de volksgezondheid in Namibië. De vrees dat malaria en andere ziektes zoals cholera op grote schaal uitbreken is groot. Vlaanderen moet dus snel ter hulp schieten, legt Piet De Bruyn uit.

Momenteel is er vooral behoefte aan voedsel, drinkbaar water en tijdelijk onderdak voor de getroffen bevolking. Om de hulpgoederen ter plaatse te kunnen brengen zijn er ook heel wat extra helikopters en reddingsboten nodig. Vlaanderen is perfect in staat om hierin een essentiële bijdrage te leveren. Waarop wacht de Vlaamse regering om dit te doen?

Auteur:
Geert Bourgeois, Vlaams parlementslid N-VA
Piet De Bruyn, Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be