NIOD


9.3.2009

Jaap Meijer-Symposium: Evelien Gans en Johannes Houwink ten Cate spreken 23 maart in De Balie

Tijdens de bijeenkomst Hoge Hoeden, Lage Standaarden herlezen: Jaap Meijers schotschrift tegen het joodse bestuur na veertig jaar zullen prof. dr. Evelien Gans, prof. dr. Johannes Houwink ten Cate en rabbijn Lody van de Kamp reflecteren op de aanval die historicus Jaap Meijer deed in 1969 op de elite van de Nederlands-Joodse gemeenschap met zijn publicatie.

Het boek, Hoge Hoeden, Lage Standaarden, was een bijzonder felle aanklacht tegen de elite van de Nederlands-joodse gemeenschap. Volgens Jaap Meijer was de gemeenschap verblind geraakt door de mogelijkheden en maatschappelijke status die de emancipatie hen had gebracht, terwijl dat ten koste ging van hun joodse wortels. Jaap Meijer zag er zelfs de oorzaak in van het echec van de door deze elite bestuurde Joodse Raad tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De bijeenkomst zal plaatsvinden op 23 Maart 2009 om 20:15 uur in de Balie te Amsterdam

Kaarten kosten: ¤5,00, ¤10,00, ¤12,50
Reserveren gewenst, via Menasseh ben Israel Instituut, per e-mail of telefonisch (020-5310325).

De lezing wordt georganiseerd door het Menasseh ben Israel Instituut in het kader van de lezingenserie 'Synagoge en Staat'. Voor meer informatie over deze en de andere lezingen zie: Menasseh ben Israel Instituut. Het Menasseh ben Israel Instituut voor joodse sociaal wetenschappelijke en cultuurhistorische studies is een academisch samenwerkingsverband tussen het Joods Historisch Museum en de Universiteit van Amsterdam.