Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Overheden omarmen inburgeringsinitiatief vanuit het bedrijfsleven

Vlaardingen 20 maart 2009- Op initiatief van vastgoed onderhoudsbedrijven Kloet Onderhoud en De Goede Schilders wordt in Vlaardingen door wethouder Anny Attema van Sociale Zaken op maandag 23 maart om 13u00 het startschot gegeven voor een proefproject om achttien medewerkers die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen op de werkvloer in te laten burgeren.

Sjaak Oerlemans, directeur van Kloet Onderhoud en initiatiefnemer van het project, is blij dat de Gemeente Vlaardingen en het Ministerie van Volksgezondheid Ruimtelijke Ordening en Milieu zijn idee hebben opgepakt en ondersteunen. "Uit veiligheidsoogpunt is het zeer belangrijk dat medewerkers goed met elkaar kunnen communiceren. Het goed kunnen begrijpen van een werkinstructie, het lezen van een product etiket of het kunnen schrijven van een melding is het fundament waar ons veiligheidsbeleid op rust".

"Een aantal van onze beste vaklieden zijn van buitenlandse, veelal Kaapverdische, komaf en wonen en werken in sommige gevallen al decennia in Nederland. De wil om de Nederlandse taal goed machtig te worden is er bij hen altijd al geweest, maar vaak ontbrak het aan de middelen om hier echt werk van te maken. Betaalbare cursussen hadden weinig raakvlakken met hun vakgebied als schilder, timmerman of stoffeerder en de dagelijkse praktijk van de werkvloer. Toen ik in de krant berichten las dat de schoolbanken in de reguliere inburgeringsklassen vaak leeg staan bedacht ik me dat bij een praktijkgerichte inburgerings- en taalcursus het mes aan twee kanten zou snijden", aldus Oerlemans.

Met het plan benaderde Sjaak Oerlemans de Gemeente Vlaardingen die enthousiast met het initiatief aan de slag gingen. Collega bedrijf De Goede Schilders, eveneens uit Vlaardingen, haakte al snel aan waarna genoeg kritieke massa ontstond om het project op te tuigen. Mevrouw Marlou Min van het ministerie van VROM, hoorde van het project en schatte met haar achtergrond in het praktijkonderwijs direct het initiatief op waarde in en onderzoekt nu mogelijkheden om het concept landelijk door te voeren.

Een groep van in totaal 18 medewerkers van Kloet Onderhoud en De Goede zullen gedurende anderhalf jaar deels onder werktijd en deels in de avonduren de cursus volgen en huiswerk maken. De bedrijven stellen laptops en een cursuslokaal ter beschikking en de cursus wordt verzorgd en uitgedacht door onderwijsorganisatie SagEnn in samenwerking met de Gemeente Vlaardingen en de Rijksoverheid.

In reacties op het aanbod geven veel van de vaklieden geroerd aan blij te zijn met de mogelijkheid om de schoolbank in te kunnen duiken. Hoewel zij cultureel goeddeels al zijn ingeburgerd zal een beter begrip van de Nederlandse taal ook sociaal voor hen voordelen gaan bieden. "Rui Mosso bijvoorbeeld werkt al jaren bij Kloet en is een goede schilder, meer vat op de Nederlandse taal zal een positieve bijdrage kunnen hebben aan zijn loopbaan binnen het bedrijf. Deze jongens zijn de toekomst!", zegt Sjaak Oerlemans. Illydio Rocha vindt het jammer dat deze mogelijkheden er niet al waren toen hij in 1977 in Nederland aankwam. Toch is hij blij dat wanneer hij straks met pensioen is hij zijn kleinkinderen kan voorlezen in het Nederlands.

Over Kloet Onderhoud
Kloet Onderhoud is in 1919 opgericht en uitgegroeid tot een middelgroot vastgoed onderhoudsbedrijf gericht op institutionele vastgoedbeleggers, woningbouwcorporaties, zorg- en onderwijsinstellingen en hotelketens. Schilderwerk, timmerwerk, betonherstel, beglazingswerkzaamheden en gevelreiniging behoren sinds jaar en dag tot de kernactiviteiten van het bedrijf. Daarnaast is het bedrijf gespecialiseerd in projectinrichting en interieurontwerp. Met ruim 150 inzetbare specialisten en 90 jaar historie, is Kloet Onderhoud een van de oudste en grotere vastgoed onderhoudsbedrijven in Nederland.

Kloet Onderhoud is op het gebied van veiligheid VCA** gecertificeerd, in het bezit van het VGO-Keur® en aangesloten bij werkgeversorganisaties FOSAG en WVB. Voor meer informatie over Kloet Onderhoud zie www.kloetonderhoud.nl.

Noot aan de redactie

Kloet Onderhoud BV
drs. Chris Oerlemans
+31 10 4343166

-----------------------


-----------------------


---- --