Ingezonden persbericht


EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 13

Ingang Oost, maandag 23 maart, 19.25 uur, Nederland 1 Bij een sprong op een stenen trap is Yassin Belhay 20 treden naar beneden gevallen. Meneer Kuyvenhoven heeft zich gemeld bij de Spoedeisende Hulp nadat hij lelijk op zijn pols is gevallen. Heidi van de Toorn is door haar huisarts doorgestuurd naar de Spoedeisende Hulp van het HagaZiekenhuis, locatie Leyweg in Den Haag met een ontstoken middelvinger. Taxichauffeur Raymond Ziegenhardt is benauwd en heeft last van pijn op de borst.

Het Familiediner, maandag 23 maart, 22.00 uur, Nederland 1 Richard van Hijkoop heeft Het Familiediner ingeschakeld, omdat zijn ouders Giel en Wil al zeven jaar geen contact meer hebben met zijn broer Martin en diens vrouw Ilse. De reden van de breuk is volgens Richard een uit de hand gelopen ruzie in een winkel. Maar na een bezoek van Bert aan de betrokkenen blijkt de oorzaak van de ruzie veel ingewikkelder te zijn dan Richard had gedacht.

Intensive Care, dinsdag 24 maart, 19.27 uur, Nederland 1 Van de ene op de andere dag krijgen de ouders van de tienjarige Mike te horen dat hun zoon een hersentumor heeft. Na de operatie kan Mike nauwelijks praten en lopen. Er begint een lange periode van chemokuren en bestralingen. Maar Mike vecht terug, samen met zijn ouders. In Intensive Care het ontroerende portret van een gezin dat zich volledig inzet om Mike terug te halen naar het normale leven. Een reportage over academisch-medische topzorg op de Intensive Care-afdelingen van ziekenhuizen in Nederland.

Rail Away, dinsdag 24 maart, 19.55 uur, Nederland 2 Washington State/USA
Documentaireserie over markante spoorlijnen overal ter wereld. In elke aflevering wordt een traject afgelegd, waarbij onderweg ook veel aandacht is voor bijzondere locaties. Het vertrekpunt is de stad Olympia in de noordwestelijke staat Washington. Hier wordt eerst de imponerende kustlijn gevolgd. Daarna maken we uitstapjes op stoomtreinen om uiteindelijk via de stad Seattle bij de San Juan-eilanden uit te komen. De reizigers kunnen hier onder meer genieten van de vele orka's en walvissen.

Per Ongeluk, dinsdag 24 maart, 20.50 uur, Nederland 2 Deel 2. Het is 29 december 2007. De familie Van den Berge uit Middelburg heeft een heerlijke skivakantie in Oostenrijk achter de rug. Na een tussenstop langs de autobaan in Duitsland hervat de familie hun terugreis. Het is al donker en erg druk op de weg. Vader Marcel rijdt op de linkerbaan en wil terug naar rechts, wanneer plotseling met zeer hoge snelheid een Duitse bestuurder opduikt. Marcel verliest de macht over het stuur en na een botsing tegen de vangrail komt de auto tot stilstand op de vluchtstrook, waarna het voertuig in brand vliegt. Marcel en zijn vrouw weten snel de brandende auto uit de komen, maar de drie kinderen zitten in de val. Er volgen dramatische seconden. Al snel is er hulp ter plekke en uiteindelijk belanden de kinderen en hun ouders met brandwonden in diverse ziekenhuizen in Duitsland. Ruim een jaar na het ongeluk zoekt Marion Lutke het gezin op en gaat ook naar Gent, waar Jochem, de middelste van de drie kinderen, geopereerd zal worden. Ondanks de sterke banden binnen het gezin, dat vol vertrouwen naar de toekomst kijkt, zijn dit emotionele momenten als gevolg van een ongeluk dat onuitwisbare sporen nalaat.

Per Ongeluk volgt mensen die door een verkeersongeluk een ingrijpende levensverandering doormaken. Marion Lutke ontmoet verschillende slachtoffers met hun verhalen van pijn, onbegrip en strijd, maar ook van passie, hoop en doorzettingsvermogen.

't Zal je maar gebeuren, dinsdag 24 maart, 22.50 uur, Nederland 2 Kind op afstand
Als meisje van 12 jaar ziet Else Lotte Faasse een filmpje van kinderen in de Derde Wereld. Het grijpt haar zo aan dat ze direct besluit een kindje op afstand te adopteren. Door middel van allerlei schoonmaak- en oppasbaantjes verdient ze het schoolgeld voor Marto uit Timor bij elkaar. Ze schrijven elkaar brieven en hij noemt haar Mam. Wat hij niet weet, is dat Else Lotte is uitgekozen om haar sponsorkind te bezoeken. Hoe zal het voor haar zijn om het jongetje waar ze op afstand al drie jaar lang voor zorgt in het echt te ontmoeten?

Nederland Helpt, donderdag 26 maart, 17.10 uur, Nederland 2 We filmen in Buroa, een klein stadje midden in de woestijn van Somaliland. Somaliland maakt deel uit van Somalië, waar al jarenlang een burgeroorlog gaande is. Als gevolg van die oorlog zijn duizenden mensen op de vlucht geslagen en wonen in tentenkampen. Henrieke Hommes (33) is een Nederlandse verpleegkundige die onder deze vluchtelingen werkt via Medair. Elke dag trekt ze er met een team op uit om ondervoede kinderen op te sporen. En dat is helaas niet moeilijk. In de paar weken dat ze nu bezig zijn, hebben ze al 1200 kinderen veel te licht bevonden. De oorzaak is meestal armoede. Kinderen gaan hier dood van de honger, maar ook moeders hebben grote kans om dood te gaan. Uit traditie zijn veel vrouwen als kind besneden. Dat betekent dat de vagina vrijwel is dichtgenaaid. Bij een bevalling is er dus grote kans op bloedingen. En omdat vroedvrouwen meestal niet zijn opgeleid en ambulances niet voorhanden zijn, bloeden veel vrouwen dood.

Carla van Weelie reist naar plekken waar om hulp gevraagd is, en Herman Wegter verrast bijzondere mensen die zich inzetten voor het goede doel.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 27 maart, 14.38 uur, Nederland 3, Z@pp Goed schoon
"Wat een mooie duiven", wijst Dop. Pletsss! Dop en Kurk krijgen een kledder duivenpoep op hun hoofd. Wat een pechvogels! Als Elly een verhaal verteld heeft over mensen die elkaar wassen in een rivier, willen Dop en Kurk dat ook. "Daar in de vijver", Dop en Kurk gaan het water in. Maar dan komt opeens een mevrouw in een witte jurk naar ze toe. Ze haalt Dop en Kurk uit het water en zet ze op haar fiets. Dop en Kurk gaan naar een badhuis! Daar krijgen ze een heerlijke wasbeurt en mooie, schone kleren. Wat een geluksvogels!

Checkpoint, zaterdag 28 maart, 9.58 uur, Nederland 3 Er is niks irritanter dan dat je fiets gejat wordt. Dus hoe zorg je ervoor dat het niet gebeurt?! We gaan sloten checken. Koeienpoep en schapen scheren: wie zijn er beter op de boerderij, de jongens of de meiden? En waarom kun je beter niet met je vinger in de binnenkant van een computer prutsen?

Checkpoint is een programma voor échte jongens en stoere meiden. Het programma speelt zich af in een loods, op een geheime plek, ergens in Nederland. Voor Checkpoint is die loods de testruimte waar presentator Klaas van Kruistum samen met een team van stoere jongens en meiden allerlei zinnige en soms ook onzinnige testen uitvoert.

Nederland Zingt, zaterdag 28 maart, 18.30 uur, Nederland 2 Een programma met koor- en samenzang programma vanuit de St. Clemenskerk in Steenwijk Meewerkende musici zijn: Byzantijnskoor Drenthe onder leiding van Johan Rodenhuis, Gomarus Schoolkoor uit Groningen onder leiding van Jeljer Vlieg. Samengesteld Koor bestaande uit: Kerkkoor Driebergen, Hervormd Gemengd Koor Soli Laus Deo uit Barneveld, Soli Deo Gloria uit Langbroek, Jongerenkoor Liv'n Praise uit Zeist onder leiding van Martin den Boer. Met medewerking van Annemet Lems, sopraan.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 29 maart, 9.00 uur, Nederland 1 Vandaag ontmoet ds. Arie van der Veer geestelijk verzorger Rita Renema. Rita kreeg in korte tijd twee keer kanker. Ze spreekt met ds. Arie van der Veer over haar ziekte en hoe het is om als hulpverlener zelf geestelijke zorg nodig te hebben. Ook gaat ds. Arie van der Veer mee naar het verpleeghuis waar Rita werkt en waar ze weer voorzichtig aan de slag gaat. Verder houdt ds. Arie van der Veer de meditatie, afgewisseld met koor- en samenzang. Samenzang eerste blok vanuit de Laurenskerk in Rotterdam, tweede blok vanuit de Maartenskerk in Tiel.

Omega Code, zondag 29 maart, 14.30 uur, Z@pp
Je hebt heel erg lang haar en het maakt je enorm sterk. Niemand kan je verslaan totdat je haar wordt afgeknipt...het overkwam Simson. Weten de teams genoeg over deze sterke man? Zijn zij sterk genoeg om de spannende spelen te winnen of belanden ze in de snot? Want dan lopen ze de vette spelcomputer mis! Je ziet het in de Omega Code.

Snuf, de hond, zondag 29 maart, 18.10 uur, Nederland 3 Snuf, hond in oorlog
In de eerste aflevering zien we hoe Tom terecht komt bij zijn oom Tjerk in Friesland. Hij heeft zijn ouders verloren bij het bombardement in Rotterdam. Tegenover de Duitsers is hij daarom zo opstandig en kwaad dat Tjerk niet weet wat hij met hem aanmoet. Oude Bouke, de schoonvader van Tjerk, vindt dat Tom afleiding moet hebben en geeft hem een prachtige jonge herdershond. Tom noemt hem Snuf. Tjerk wil eerst geen hond in huis maar als hij ziet hoeveel troost de hond aan Tom geeft, mag Snuf toch blijven. De situatie dreigt echter uit de hand te lopen als Tom Snuf leert om de Duitsers aan te vallen...

ontopic, zondag 29 maart, 23.50 uur, Nederland 3
Ontopic is hét discussieplatform waarin de ontmoeting en confrontatie van jongeren met totaal verschillende achtergronden centraal staat. Drie pittige stellingen uit de actualiteit en de Nederlandse jongerencultuur brengen wekelijks etnische, culturele en religieuze overeenkomsten aan het licht. Het ontopic-cabaretduo, presentator Manuel Venderbos of een andere bekende Nederlander/deskundige leidt de stellingen in. Deze week zijn de onderwerpen: Er moeten zwaardere straffen komen (cabaret), Alle slechte mensen gaan naar de hel (Patty Brard) en Bont moet kunnen (Manuel).

HelpDesk Live, zondag 29 maart, 00.15 uur, Nederland 2 Is dit nou alles?!
"We komen niets tekort, we hebben alles. Een kind, een huis, een auto en elkaar. Maar weet je, lieve schat, wat het geval is: Ik zoek iets meer, ik weet alleen niet wat... Is dit alles? Is dit alles wat er is?" zong Doe Maar ooit. Wie kent dit gevoel niet? In deze uitzending van HelpDesk Live praten Menno Helmus, Corinne Ravenhorst en Peter Kos over de vraag: Is dit nou alles!? Maatschappelijk gezien kun je alles hebben, maar toch kan dat tegen vallen, of het blijkt nog niet genoeg. 'Ontevredenheid maakt een mens ongelukkig', kopte een artikel laatst. Maar aan de andere kant: alles altijd maar nemen zoals het komt en geen dromen of doelen hebben, dat is toch ook niet gezond? Zoals elke zondag komt ook nu weer een aantal stevige stellingen aan bod: 'Tevreden mensen bestaan niet', 'Verlangen is bijbels', 'Ontevredenheid is egoïstisch' en 'Leven met God maakt ontevreden!'

Kijk zondagavond naar HelpDesk Live op Nederland 2. Deze uitzending is een herhaling. Je kunt dus tijdens de uitzending niet naar de studio, maar wel naar Nazorg bellen. Kijkers kunnen met elkaar in discussie gaan op het forum via www.eo.nl/helpdesklive.


---

Noot voor redactie,