Gemeente Tilburg

2009091BW
Datum
11 maart 2009

Ontwerpbesluit verkoop aandelen Essent

Het college van B&W heeft het ontwerpbesluit genomen om de Tilburgse aandelen Essent te koop aan te bieden. Op 23 maart buigt de raadscommissie Economie zich over het besluit. Pas aan de hand van de zienswijzen uit de commissie volgt een definitief besluit van het college.
Wethouder Joost Möller (Economische Zaken): "Essent is te klein is om zelfstandig de concurrentieslag op de Europese energiemarkt te overleven. Dat heeft effect op de winstgevendheid van Essent en dus ook op onze jaarlijkse dividenduitkering. Het neemt niet weg dat het een moeilijke keuze blijft. Daarom is dit een voorlopig besluit en nemen we pas een definitieve beslissing na de wensen en bedenkingen uit de commissie Economie te hebben gehoord."
De verkoop van de aandelen Essent aan RWE levert maximaal ¤ 9,3 mrd op. De gemeente Tilburg heeft 3,73% van het aandelenpakket in het bezit. Bij de eerste betaling ontvangt Tilburg ¤ 265 miljoen. Van dit bedrag wordt een gedeelte opzij gezet om het wegvallen van de jaarlijkse dividend te compenseren.
RWE
De Raad van Bestuur van Essent heeft op 12 januari 2009 een overeenkomst gesloten met RWE tot verkoop van het gedeelte van het bedrijf dat zich bezighoudt met de commerciële activiteiten van levering en productie van elektriciteit en de levering van gas, alsmede de aanvoer en levering van warmte.
Onder de productie van elektriciteit valt ook de participatie van 50% in EPZ NV, de eigenaar van de kerncentrale in Borssele. Essent Milieu, dat ook tot de commerciële tak van Essent behoort, wordt in een later stadium verkocht. Het netwerkbedrijf (Enexis) blijft voor het waarborgen van leveringszekerheid in handen van overheidsaandeelhouders. Als 95% van het geplaatste kapitaal voor verkoop is dan moeten de resterende 5% ook hun aandelen verkopen. Dit bepaalt de wet. Wordt minder dan 95% aangeboden, maar wel 80% of meer dan moet de verkoop doorgaan.
Het ontwerpbesluit wordt via een raadsnotitie aangeboden aan de raad. De raad wordt gevraagd wensen en bedenkingen ter kennis te brengen aan het college. Een definitief besluit wordt genomen aan de hand van de terugkoppeling van de bespreking van het ontwerpbesluit.


Gemeente Tilburg