Raad van State


maandag 23 maart 2009
Zitting over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Flevoland, waarbij het bestemmingsplan "Bedrijventerreinen (9060)" van de gemeente Dronten grotendeels is goedgekeurd. Het plan heeft betrekking op de (bestaande) bedrijventerreinen Noorderbaan en Oldebroekerweg in Biddinghuizen, Noord en Business Zone Delta in Dronten, en De Kolk, Tarpan en Spelwijk in Swifterbant. De eigenaar van een transportbedrijf uit Biddinghuizen vindt dat het bestemmingsplan ook mogelijk had moeten maken dat op het bedrijventerrein Noorderbaan een bedrijfswoning bij zijn bedrijf kan worden gebouwd. Een inwoner van Dronten is het er onder meer niet mee eens dat het bestemmingsplan geen detailhandel toelaat op het bedrijventerrein Business Zone Delta. Hij wil daar graag een fietsenzaak vestigen. Ook verzet hij zich tegen de zwaardere industrie (categorie 4) die wèl op dat bedrijventerrein is toegestaan. Verder wil hij op een aantal van zijn percelen op dat bedrijventerrein bedrijfswoningen kunnen realiseren. Het plan staat dit ten onrechte niet toe, aldus de inwoner van Dronten. (zaaknummer 200803996/1)

10.00 uur

Zitting over de aanwijzingsbesluiten van de gemeenteraad van Den Haag, die het vestigen van voorkeursrecht op diverse percelen op het industrieterrein de Binckhorst in Den Haag mogelijk maken. De gemeenteraad heeft deze besluiten genomen op grond van de Wet voorkeursrecht gemeenten. Met deze besluiten dwingt de gemeente de eigenaren van die percelen om de percelen eerst aan de gemeente te koop aan te bieden als zij de percelen willen verkopen. Ranko B.V., Metterwoon Vastgoed B.V., Van Lochem Vastgoed B.V. en een inwoner van Voorburg zijn de eigenaren of gebruikers van de percelen waarop het voorkeursrecht is gevestigd. Zij zijn het niet eens met de aanwijzingsbesluiten, omdat zij daardoor hun percelen niet meer op de vrije markt - voor een wellicht hogere prijs - kunnen verkopen. De rechtbank in Den Haag verklaarde in juni 2008 de eerdere beroepen ongegrond. (zaaknummers 200805588/1, 200805596/1, 200805597/1 en 200805598/1)

11.00 uur

Zitting over de dwangsom die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft opgelegd aan afvalverwerker Van Gansewinkel Nederland, omdat het bedrijf zonder milieuvergunning aan de Lageweg in Katwijk in werking is. Die vergunning is in 2007 verlopen en er is nog geen nieuwe vergunning. De afvalverwerker vindt dat het college geen dwangsom had moeten opleggen, maar de situatie had moeten gedogen totdat de nieuwe milieuvergunning, die al is aangevraagd, is verleend. Daarom komt hij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200804887/1)

12.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Nieuwerkerk aan den IJssel heeft verleend voor een kalverslachterij en -uitsnijderij aan de 's-Gravenweg in Nieuwerkerk aan den IJssel. Verschillende omwonenden vrezen voor stank- en geluidsoverlast. Ook zou hun gezondheid gevaar lopen. (zaaknummer 200804894/1)

13.30 uur

van Fryslân van het bestemmingsplan "Damwoude-Kom" van de gemeente Dantumadeel. Het plan maakt detailhandel in de buurt van een bestaand winkelgebied mogelijk. Maximaal 140 winkels zouden zich daar kunnen vestigen. Conradi Coöperatief verzet zich tegen deze mogelijkheid en komt tegen het goedkeuringsbesluit van de provincie in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Conradi Coöperatief vreest voor leegstand in het winkelgebied door concurrentie met de nieuwe winkels. Ook een inwoner van Damwoude komt in beroep tegen het goedkeuringsbesluit van de provincie. De inwoner vindt dat het plan de bouw van een woning ten noorden van het Vermaningspad mogelijk had moeten maken. Ook had volgens hem in het plan moeten worden bepaald dat een perceel ten zuiden van dit pad een agrarische bestemming krijgt, omdat hij daar paarden wil houden. (zaaknummer 200804192/1)

13.30 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Groningen heeft verleend voor het uitbreiden van het Martini hotel aan het Gedempte Zuiderdiep in Groningen. Een omwonende is het niet eens met de vergunning. Volgens hem komt de uitbreiding te dicht bij zijn woning aan de Prinsenstraat, een straat die achter het Gedempte Zuiderdiep ligt. Hij is bang dat zijn privacy hierdoor wordt aangetast. Daarom komt hij in hoger beroep. De rechtbank in Groningen verklaarde in juni 2008 een eerder beroep van hem ongegrond. (zaaknummer 200805950/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.