Gemeente Valkenswaard


Conferentie Samen er op af! was succes

Op donderdag 19 maart heeft de conferentie "Samen er op af!" plaatsgevonden. De conferentie werd georganiseerd door het Samenwerkingsverband Werk en Inkomen van de gemeenten Heeze-Leende, Valkenswaard en Waalre. Doel was het gebruik van inkomensvoorzieningen voor inwoners met een laag inkomen te stimuleren om zo de armoede te bestrijden. Ruim 190 intermediairs (professionele- en vrijwilligersorganisaties die regelmatig contact hebben met deze inwoners) hebben aan de conferentie deelgenomen. De organisatoren spreken dan ook van een groot succes.

Voorzieningen slecht benut

De drie wethouders van de gemeenten openden de conferentie. Wethouder M. de Lange van Heeze-Leende vertelde tijdens zijn presentatie onder andere dat veel mensen met een laag inkomen bepaalde voorzieningen niet benutten. Zo blijkt landelijk dat 45% van de mensen met een laag inkomen de kwijtschelding van de gemeentelijke belasting niet te gebruiken. Ook wordt in heel Nederland de Langdurigheidstoeslag door 54% niet benut. Door onbekendheid van de regelingen of een ingewikkelde aanvraagprocedure lopen veel mensen deze tegemoetkomingen mis. Het Samenwerkingsverband Werk en Inkomen heeft zich als doel gesteld om in 2009 het gebruik van deze inkomensvoorzieningen te stimuleren.

Mensen met minder, verdienen meer!

Wethouder D. Schuwer noemde in zijn presentatie enkele initiatieven van het Samenwerkingsverband. Zoals de uitgave van 3 brochures getiteld: Mensen met minder, verdienen meer! Ook kwamen de structurele publicaties op gemeentepagina's en gemeentelijke websites over tegemoetkomingen aan bod, de toegenomen bereikbaarheid van het Samenwerkingverband, de checklist voor mensen die bemiddelen en het Samenwerkingsverband en het geven van voorlichtingsbijeenkomsten.

Ervaringsgroepen

Na de pauze gaf wethouder J. Hazelaar van Waalre de opdracht aan de genodigden om in werkgroepen oplossingen te bedenken om mensen met een laag inkomen beter te bereiken. De werkgroepen door Hazelaar ook wel `ervaringsgroepen' genoemd kwamen met verrassende speerpunten. Zo was er het idee van een `reizende ambassadeur' die bij verzorgingshuizen inwoners informeert over de inkomensvoorzieningen. Ook zouden aanvraagformulieren vereenvoudigd moeten worden. En zou er een netwerk opgebouwd moeten worden voor tussenpersonen. Al deze uitkomsten worden in het Samenwerkingsverband Werk en Inkomen besproken en de terugkoppeling naar de aanwezigen zal spoedig plaatsvinden

Meer informatie

Voor meer informatie over de speerpunten van de werkgroepen kunt u terecht bij het Samenwerkingsverband Werk en Inkomen van de gemeenten Heeze-Leende, Valkenswaard en Waalre. Telefoonnummer 040 - 2083518 of per e-mail: lsw@valkenswaard.nl.