Gemeente Pekela


Uitbreiding vijver Borgesiuspark te Oude Pekela


Veel Pekelders vragen zich af wat er gaande is in het Borgesiuspark in Oude Pekela. Dit direct aan het gemeentehuis grenzende geliefde groengebied met vijverpartij wordt momenteel behoorlijk op de schop genomen. De enkele weken geleden gestarte werkzaamheden vinden plaats in het kader van de herstructurering en reconstructie van een gebied rondom het park.

Eén van de te nemen maatregelen betreft het afkoppelen van een deel van het verhard oppervlak van de riolering. Het gemeentelijk beleid is er op gericht om schoon regenwater niet meer onnodig af te voeren naar de waterzuiveringsinstallaties. Nieuw aan te legggen riolering wordt alleen nog maar gebruikt voor het afvoeren van vuil water. Voor regenwater van schone oppervlakken wordt een nieuw schoonwaterriool aangelegd. Het schone water wordt teruggebracht in het milieu door het te lozen op oppervlaktewater. De vijver in het Borgesiuspark is in dit gebied het enige oppervlaktewater waarop kan worden geloosd. De capaciteit van de vijver dient daarvoor echter fors te worden uitgebreid van 1500 naar 4000 m2.

De uitbreiding van de vijver ligt voor de hand omdat het het enige lage punt in het gebied is. Ook uit de door het waterschap uitgevoerde "watertoets" blijkt dat juist deze locatie geschikt is voor de opvang van hemelwater. Het teveel aan water wordt vervolgens door middel van een lange overstortleiding het stedelijk gebied uitgebracht. De uitvoering van de werkzaamheden trekt veel aandacht. Interessant voor velen was het leegpompen van de vijver en de te vangen vissen. Leden van de HC de Beurs hadden het er maar druk mee. Honderden vissen, vooral voorn, blei en een enkele brasem werden met schepnetten gevangen en in tonnen overgezet. De uit te voeren werkzaamheden betreffen dus vooral de uitbreiding van de vijver. Daarbij worden de betonnen beschoeiing en de wandelpaden die direct aan beide zijden van de vijver liggen verwijderd. De vergrote vijver zal van natuurvriendelijke oevers worden voorzien. Bij de uitbreiding worden de aanwezige waterplanten zoveel mogelijk ongemoeid gelaten. Daarbij is vooral rekening gehouden met het in deze regio bijna niet voorkomende waterdrieblad, dat bij een in september 2003 gehouden flora- en faunascan in de vijver werd ontdekt. Op deze plek groeit nu, voor zover waarneembaar, alleen nog riet en het is niet bekend of het waterdrieblad er nu nog voorkomt. Mocht dat wel zo zijn dan zullen de werkzaamheden geen nadelige gevolgen hebben voor de instandhouding van deze beschermde plantensoort omdat de locatie ongemoeid wordt gelaten.