Meevallende cijfers technologiebedrijven

23/03/2009 09:00

Federatie van Technologiebranches

"Er bestaat gegronde hoop dat de recessie toch niet zo diep zal zijn als waar menigeen aanvankelijk bang voor was", zegt Kees Groeneveld, directeur van FHI, federatie van technologiebranches. "De informatie die we nu ontvangen over de ontwikkelingen in het eerste kwartaal van 2009 en de analyse die we hebben gemaakt over een wat langere periode uit het verleden, geven aanleiding tot enige relativering van de angst. Of we snel weer uit het, misschien dan toch niet zo diepe dal, omhoog zullen klimmen is overigens heel moeilijk te voorspellen", aldus de branchedirecteur.

FHI komt tot de analyse naar aanleiding van de cijfers uit haar halfjaarlijkse trendonderzoek, uitgevoerd onder de achthonderd bedrijven die zijn aangesloten bij de vier technologiebranches van FHI. In totaal kwam de omzet van alle achthonderd technologiebedrijven samen over 2008 uit op 6,5 miljard euro.

Deze Nederlandse bedrijven blijken in 2008 voor bijna drie procent minder orders te hebben geboekt. De omzet groeide nog wel licht, met bijna anderhalf procent. "Gelet op de forse teruggang die we al enige tijd zien in één van de vier branches, voor Industriële Elektronica, vallen deze jaarcijfers nog mee", analyseert Groeneveld. "Met name twee andere branches, Laboratorium Technologie en Medische Technologie, doen het beter dan verwacht en groeiden in 2008 nog, zowel in orderintake als in gerealiseerde omzet". In de vierde technologiebranche, Industriële Automatisering, groeide de omzet wel, maar liep de orderintake terug.

'Recessiediscussie' FHI

Naar aanleiding van de kredietcrisis en de aanrollende recessie voerde FHI ook twee edities uit van een speciaal 'recessieonderzoek', de eerste in januari en de tweede begin maart. De uitkomsten van deze twee vergelijkende onderzoeken worden op maandag 23 maart bekendgemaakt. Op die datum organiseert FHI een speciale 'recessiediscussie' met haar leden en relaties ter gelegenheid van de opening van het nieuwe FHI-branchekantoor en vergadercentrum in Leusden.

Uit de januari-editie bleek in elk geval dat de technologiebedrijven toen nog vrijwel geen last hadden van problemen bij of met banken. De meeste bedrijven gaven aan de bank helemaal niet nodig te hebben. Ook qua werkgelegenheid bleek niets van onrust of paniek. Een kwart van alle bedrijven gaf aan nog steeds extra mensen nodig te hebben.

De eerste resultaten van maart lijken in de richting te gaan van wat somberdere verwachtingen, met name ten aanzien van de winstontwikkeling.

Op 23 maart presenteert FHI-voorzitter Marcel van den Broek de volledige resultaten en voert hij samen met bestuurders uit de vier branches een publiek debat over de actualiteit, de toekomstverwachting en hoe de branches en hun bedrijven daarop kunnen inspelen.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.fhi.nl