ExxonMobil vermindert CO2-uitstoot van België

23/03/2009 11:11

OP DE BEECK & PARTNERS

Effect nieuwe warmtekrachtcentrale staat gelijk aan het van de weg halen

van 90.000 auto's.

ExxonMobil heeft zijn nieuwe warmtekrachtcentrale of co-generatie-eenheid (COGEN) officieel in gebruik gesteld. Vlaams minister-president Kris Peeters en zijn collega, minister van Energie en Milieu Hilde Crevits, onderstreepten het belang van deze stap voor het Vlaamse milieubeleid.

ENERGIE-EFFICIENTIE

In januari startte de COGEN, na een bouwperiode van bijna twee jaar die één miljoen man-uren vergde, met de productie van elektriciteit. Doordat de eenheid veel efficiënter werkt dan conventionele centrales, vermindert de CO2-emissie van België per saldo met ongeveer 200.000 ton per jaar. Dat staat gelijk aan het van de weg halen van ongeveer 90.000 Europese auto's.

'Energie-efficiëntie is een van de effectiefste middelen om broeikasgasemissies terug te dringen', aldus Sherman Glass, president van ExxonMobil Refining & Supply. 'Sinds 2004 heeft ExxonMobil in vijf landen nieuwe warmtekrachtcentrales gebouwd met een gezamenlijke capaciteit van meer dan 1500 MW.'

De nieuwe warmtekrachtcentrale heeft een capaciteit van ca. 125 megawatt; daarmee kan in de stroombehoefte van 80 procent van ExxonMobil's productievestigingen in België worden voorzien. Hiermee beschikt ExxonMobil nu wereldwijd over 100 cogen-installaties op 30 productievestigingen. Deze centrales hebben samen een vermogen van 4,6 Gigawatt. Dat is voldoende elektriciteit om vijf miljoen Europese huishoudens van elektriciteit te voorzien.

VERMINDERING CO2-UITSTOOT

'De COGEN is een bijzondere en in sommige opzichten zelfs unieke energieproductie-installatie', aldus Gilbert Asselman, directeur van de raffinaderij. 'De nieuwe centrale produceert niet alleen, zoals elke COGEN, stroom en stoom maar verhit daarnaast ongeveer de helft van de aardolie waaruit de raffinaderijproducten wordt gemaakt.

Dit slimme gebruik van de opgewekte warmte zorgt voor een hoog energierendement en dus een forse reductie van de CO2-uitstoot.'

ECONOMISCH BELANG

De bouw van de Antwerpse centrale is niet alleen van belang voor het milieu maar ook voor de plaatselijke en nationale economie. Samen met de recent aangekondigde investering in een nieuwe ontzwavelingsfabriek vormt de COGEN eens te meer het bewijs dat ExxonMobil bereid blijft in België te investeren. Eind vorig jaar kondigde ExxonMobil ook al aan de bestaande installaties in zijn Antwerpse raffinaderij uit te breiden en aan te passen om meer schonere diesel te kunnen produceren.

Over de ExxonMobil-raffinaderij in Antwerpen

De ExxonMobil- of Esso-raffinaderij in Antwerpen is met een verwerkingcapaciteit van 320.000 vaten per dag de op één na grootste raffinaderij van ExxonMobil in Europa. Het fabriekscomplex beschikt naast eenheden voor primaire en secundaire distillatie onder andere over een katalytische kraakeenheid, een benzinefabriek en een asfaltfabriek.

Voor meer informatie :

Danny Vermeulen

Public Affairs Manager

Tel.: 03-543.35.90.

GSM: 0475-95.03.01.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel