Ingezonden persbericht


Persbericht, 23 maart 2009 2009/13

Zuiderzeemuseum opent grootse modetentoonstelling

In de afscheidstentoonstelling van algemeen directeur Erik Schilp Gejaagd door de wind (22 maart tot en met 22 november 2009) in het Zuiderzeemuseum staan de creatieve ideeën van de Nederlandse modewereld centraal. De internationaal vermaarde modeontwerpers Alexander van Slobbe en Francisco van Benthum zijn gastconservator.

Het Zuiderzeemuseum heeft een van de grootste collecties streekdrachten in Nederland, bestaande uit kleding, accessoires en sieraden. Tientallen Nederlandse mode-, sieraden- en accessoireontwerpers, stylisten, fotografen en illustratoren lieten zich inspireren door die typische Hollandse streekdracht en tonen hun werk in Enkhuizen. Een hedendaags pronkstilleven, een kraplap als hedendaags sieraad, een interpretatie van de Staphorster stiptechniek. Outfits van Francisco van Benthum, Alexander van Slobbe, Spijkers en Spijkers en Viktor & Rolf, van wie het Zuiderzeemuseum recent werk aankocht voor zijn collectie. Een sieraadontwerp van Ted Noten waarin de traditionele Urker mannenoorbel samenvloeit met kenmerken van de hedendaagse straatcultuur.

Ook in het museumpark zijn diverse installaties te bezichtigen als onderdeel van Gejaagd door de wind. Zo liet stylist San Ming zich in de Wieringerkapel inspireren door de authentieke boerenbruiloft. Modeontwerper Jan Taminiau voorzag het thema van een bijpassende bruidsjurk en bruidskostuum.

Deelnemers
Aan deze indrukwekkende modetentoonstelling leverden onder anderen de volgende deelnemers en partijen een creatieve bijdrage: Frans Ankoné, Mattijs van Bergen, Dinie Besems, Liesbeth den Besten, Irma Boom, Blommers/Schumm, Frank Bruggeman, Wendelien Daan, Saskia van Drimmelen, Caroline Fuchs, Mada van Gaans, Willemijn de Greef, Monique van Heist, Elizabeth van der Helm, Barrie Hullegie, Marcha Huskes, Jan Jansen, Peter Jeroense, Miep Jukkema, Klavers van Engelen, Koninklijke Tichelaar Makkum, Mark Lentelink, Elja Lintsen, Dana Lixenberg, Annaleen Louwes, Petra Lunenburg, Manfred Meeuwig, San Ming, Myrza de Muynck, Evert Nijland, Ted Noten, Piet Paris, Lucy Sarneel, Viviane Sassen, Maurice Scheltens, Maarten Schets, Saskia Schoenmaker, Ferdinand Schmeits, Johannes Schwartz, Robert Smit, Spijkers en Spijkers, Jan Taminiau, Jeroen van Tuyl, Rob Velker, Viktor & Rolf en Francis Willemstijn.

Jubileummanifestatie
Gejaagd door de wind is de grote afsluiting van de jubileummanifestatie voor de zestigste verjaardag van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Daarin staat de vernieuwde museumaanpak centraal. Van oudsher conserveerde dit cultuurhistorische museum het verleden van de Zuiderzee, met als prioriteit de periode 1880-1932. Die periode en regio zijn losgelaten. Het Zuiderzeemuseum presenteert Nederlandse kunst, mode, design en erfgoed op de grens van land en water. De exposities en evenementen van het museum leggen verbanden tussen de collectie en moderne ontwikkelingen op het gebied van kunst en cultuur. Hedendaagse en klassieke onderwerpen krijgen een verrassende benadering en belichting van diverse kanten. Kijk voor het volledige jubileumprogramma op www.zuiderzeemuseum.nl/jubileum.


---

Noot voor de redactie,