Provincie Zuid-Holland

Opschoning oevers Aarkanaal in Nieuwkoop

De provincie Zuid-Holland tolereert geen steigers, afmeervoorzieningen, aanmeerpaaltjes, zwemtrappen en dergelijke meer die zonder vergunning zijn geplaatst in en aan het Aarkanaal. Het gaat om het deel van het Aarkanaal dat binnen de gemeentegrenzen van Nieuwkoop ligt. De betrokken aanwonenden hebben inmiddels een brief ontvangen met het verzoek deze steigers en voorzieningen binnen twee weken te verwijderen. Bedrijven die een steiger nodig hebben voor hun bedrijfsvoering kunnen contact opnemen met de provincie, om in onderling overleg tot een oplossing te komen.

Waarom gaat de provincie de oevers opschonen?
De provincie heeft een onderhoudsplicht voor de oevers en gaat deze opschonen om de openbare grond goed in eigen hand te kunnen houden en onderhoud (zoals maaien) te kunnen plegen. Ook wil zij schade aan oevers, beschoeiing of de vangrail tegengaan. Dergelijke schade kan onder meer ontstaan door het in de grond drijven van palen of het bevestigen van bouten of schroeven in de oeverbeschoeiing. Verder wil de provincie de verkeersveiligheid op de weg verbeteren en zorgen dat de oevers een fraaiere aanblik krijgen.

Wat gebeurt er als voorwerpen na veertien dagen niet zijn verwijderd? Als voorwerpen na veertien dagen niet zijn verwijderd gaat de provincie objecten met weinig financiële waarde zelf verwijderen. Dat betreft stootwillen, autobanden, touwen, kettingen, afmeerogen en dergelijke. Eigenaren kunnen contact opnemen met de provincie om hun eigendommen op te halen. In het geval van steigers en andere zaken met een financiële waarde past de provincie bestuursdwang toe. Dat betekent dat eigenaren een aanschrijving krijgen met de melding dat de objecten op hun kosten zullen worden verwijderd of dat er een dwangsom wordt opgelegd. Eigenaren krijgen de gelegenheid om bezwaar en beroep aan te tekenen.

Bron: DBI, telefoon 070 - 070 441 72 54 / 070 - 441 68 56 / 06 21 10 29 67