Gemeente Drechterland


1-4-2009
Besluitenlijst

Raadsvergadering 23 maart 2009

In de openbare raadsvergadering van 23 maart 2009 heeft de gemeenteraad de volgende besluiten genomen.

Standpunt inzake provinciale conceptregiovisie bestuurlijke organisatie West-Friesland
Het belangrijkste agendapunt van de avond was het standpunt van de gemeenteraad over de herindelingsvoornemens van het provinciaal bestuur. De provincie ziet graag dat de huidige negen gemeenten in Westfriesland-Oost gaan fuseren in hooguit twee landelijke - en twee stedelijke gemeenten. Voor onze gemeente betekent dit dat wij samen met Enkhuizen, Stede Broec en Hoorn tot de zomer van 2010 de tijd hebben om gezamenlijk te bepalen hoe die stedelijke gemeente(n) er uit komen te zien. Hierbij zijn wij door de provincie gekwalificeerd als stedelijke gemeente. Mochten wij er gezamenlijk niet uitkomen dan behoudt de provincie zich het recht voor om zelf het heft in handen te nemen en een herindeling op te leggen.

Voor de gemeenteraad was dit aanleiding om unaniem stelling te nemen tegen de ontwerpvisie van de provincie. In een conceptbrief verwoordt de raad haar standpunt door melding te maken dat Drechterland zich niet herkent in het regionale eindbeeld en daar dus niet mee kan instemmen. De noodzaak tot fusering op de korte of middellange termijn ontbreekt. Gelet op de vorming van de nieuwe gemeente Drechterland per
1 januari 2006 oordeelde de raad toen al dat qua bestuurskracht de gemeente de eerstkomende tien à vijftien jaar vooruit kan. En Drechterland, als groene buffer, bestempelen als een stedelijke gemeente past al helemaal niet, aldus de gemeenteraad. Het wachten is nu hoe de provincie gaat reageren op de standpunten van de gemeenten in de regio.

Gemeentelijke bijdrage instandhouding Museumstoomtram De raad besloot zonder morren eenmalig een bijdrage beschikbaar te stellen van ⬠12.894,-. Dit om deze belangrijke cultuur-historische voorziening voor West-Friesland te behouden. Voor het reddingsplan is ⬠1.228.000,- benodigd, waarvan 50% voor rekening van de provincie komt en de gemeente Hoorn verantwoordelijk is voor nog eens 50% van ⬠614.000,-. De resterende bijdrage moet komen van de overige Westfriese gemeenten, waarvan Drechterland 2,1% bijdraagt.

Weigering wijziging bestemmingsplan âBuitengebied 2004â Het verzoek om de bestemming van de bedrijfswoning Zuiderdijk 28 in Venhuizen te wijzigen in âburgerbewoningâ werd unaniem afgewezen. Sinds jaar en dag rust op de woning de bestemming dienstwoning en het wijzigen van de bestemming heeft geen feitelijke gevolgen voor de situering van de woning in de onmiddellijke nabijheid van de camping. Het inwilligen van het verzoek zou kunnen leiden tot ongewenste precedentwerking (het verlenen van medewerking aan het bouwen van een nieuwe bedrijfswoning).

Interne klachtenregeling Drechterland 2008
Als gevolg van een organisatiewijziging en het aanpassen van de regeling aan de mogelijkheid om ook een klacht in te dienen tegen de leden van de bezwaarschriften-commissie en de secretaris daarvan, besloot de gemeenteraad de bestaande regeling in te trekken en de nieuwe regeling vast te stellen. Het klachtrecht betreft het recht om mondeling en schriftelijk klachten in te dienen bij bestuursorganen over de wijze waarop een bestuursorgaan of haar medewerkers zich in een bepaalde aangelegenheid hebben gedragen. De raad had geen enkele moeite met de vaststelling.

Actualisatie normenkader rechtmatigheidstoets en vaststelling Comptabiliteits-voorstel
Dit betrof twee formele voorstellen, waarmee de gemeenteraad instemde. Verder is het verslag van de raadsvergadering van 23 februari 2009 en van de rondetafelgesprekken van 9 maart 2009 vastgesteld.

Heeft u nog vragen over de genomen besluiten, dan kunt u contact opnemen met de plaatsver-vangend raadsgriffier, de heer J. Commandeur, 0228-352 342 (e-mailadres: griffie@drechterland.nl).