Tot 50% energie besparen met de nieuwe Energy Save Light (E-S-L)


MIERLO, 20090323 -- In deze tijden van economische neergang wil iedereen natuurlijk bezuinigen, maar waarop? Intecno Holland heeft de oplossing: de T8 TL (58 Watt) vervangen door de nieuwe T5 TL (35 Watt).

Het nieuwe `'E-S-L-systeem'' heeft alleen maar voordelen. Zo kan de nieuwe TL op de bestaande armatuur bevestigd worden. De lichtsterkte is dimbaar en door de opsteekbare reflectoren kan men zelf beslissen waar het licht naartoe moet schijnen.

De besparing op de energiekosten wordt in eerste instantie verkregen doordat de nieuwe T5 TL, met zijn vermogen van 35W, minder verbruikt dan de oude T8 TL (58W). Dit geeft een besparing van 40% als de lampen 24 uur per dag branden. Een extra 10% besparing wordt bereikt als de lampen niet 24 uur per dag branden.

Het opstarten van een oude T8 TL vraagt de nodige energie. Dikwijls start deze T8 ook niet in één keer. Hierdoor treden de bekende herstarts (1, 2 , 3......) met de nodige storingen op. Deze storingen zijn hoorbaar via de radio. Met behulp van de E-S-L start de nieuwe T5 elektronisch en ineens. Dit geeft minder netvervuiling en een extra energiebesparing.

Het principe van de E-S-L is zeer eenvoudig. De oude T8 TL armatuur wordt niet gedemonteerd. Via de E-S-L - een set van elektronische starter, beveiligingsadapter en kortsluitstarter - wordt de T5 TL geschikt gemaakt om in een T8 armatuur te functioneren.

Een ander belangrijk voordeel van dit systeem is dat het onderhoudsvrij is. Daardoor bespaart het bedrijf nog meer dan alleen op het verbruik van energie.

Veiligheid staat natuurlijk voorop. Door de interne temperatuurbewaking als ook het automatisch uitschakelen van een defecte lamp zorgen voor een veilig bedrijf. Na het plaatsen van een nieuwe lamp start het systeem vanzelf weer op.

De E-S-L is toe te passen in alle gebouwen; van scholen en universiteiten tot magazijnen en koelhuizen. In vochtige ruimtes wordt men aangeraden een extra beschermingsbuis over de T5 heen te schuiven. Daardoor kan dit systeem ook in vochtige ruimtes en in de voedingsmiddelenindustrie gebruikt worden.