Reiziger kan op OV-sites alleen zoeken naar de bekende weg


AMERSFOORT, 20090323 -- Openbaar vervoerssites gaan bij hun online aanbod nog te veel uit van hun eigen dienstverlening. Bij het online plannen van zijn of haar reis raakt de reiziger regelmatig het spoor bijster. Voornamelijk het reizen naar plaatsen waar zich geen stations bevinden of waar men niet direct een straatnaam weet, levert nogal wat moeilijkheden op. Dit blijkt uit een onderzoek van online marketing bureau OnlineResults onder OV-reizigers naar de gebruiksvriendelijkheid van OV-sites. Zoals een gefrustreerde zoeker op Connexxion.nl aangaf: "Een halte?...Een lijn? Ik wil van adres naar adres en jullie zoeken uit hoe; hoe laat en met wie ik moet reizen...."

Tot tien jaar terug was de tijd die je kwijt was met het uitstippelen van een route per openbaar vervoer naar een dorp waar geen treinstation was, bijna gelijk aan de tijd die je daadwerkelijk in het openbaar vervoer doorbracht. Maar gelukkig was daar internet. En beter nog, een overkoepelende site voor al het openbaar vervoer: OV9292. Vanaf nu is het voor iedereen net zo gemakkelijk om naar Amsterdam als naar Niehove of Boerenhol te gaan. Je vult op de site de simpelweg je vertrek- en aankomstplaats in. Et voilĂ . De juiste route komt er zo uitrollen. Dat dachten we althans toen we onze panelleden vroegen om een route uit te stippelen.

Sites alleen bedoeld voor de 'kenners'?
Stel je wilt graag naar het centrum van bijvoorbeeld Eemnes reizen. Maar omdat je niet bekend bent met deze plaats, heb je verder geen idee welke straatnamen dit uit bestaat, noch welke haltes of stations zich hier bevinden. Je hoopt simpelweg door het intikken van `Eemnes' een aantal opties geboden te krijgen waardoor je het centrum wel vinden kunt. "Ik weet niet of er in Eemnes een station is en wat er eventueel in de buurt ligt."

Zo verplicht OV9292 de bezoeker tot het invullen van een straatnaam voordat de zoekopdracht herkend wordt. Wanneer je hier echter `centrum' intikt, wordt je al snel naar `centraal punt' in Eemnes geleid. Geen idee hebbende of dit daadwerkelijk de plek is waar je wilt zijn. Zoals een respondent aangaf: "Nu voor een optie gekozen die wel aardig klonk, maar niet zeker of deze correct is". Ns.nl heeft al evenveel moeite met een reis naar dit dorp, omdat deze alleen plaatsen herkent waar daadwerkelijk een station is. Er is echter nergens te vinden welke plaatsen een NS station bezitten. Noch wordt er een optie geboden om te reizen naar het dichtstbijzijnde station. En worden bezoekers dus gedwongen om een deel van hun reis op een andere site op te zoeken: "Helaas kan ik niet Eemnes (het centrum) selecteren, ik open Google Maps om een straat in Eemnes te zoeken, zodat ik nog wel van de adresfunctie gebruik kan maken"

Onnodige vertraging
Voor openbaar vervoersorganisaties lijkt het - zeker met een niet al te positief imago onder de reiziger - dan ook zaak om juist online geen vertragingen te veroorzaken. De NS slaagt hier niet al te best in. Want hoewel de website wordt geroemd om zijn mooie kleuren en lay-out, het feit dat je reizend naar een adres verplicht bent om een straat in te vullen zorgt voor irritatie. Bovendien komt de NS met een uitklapmenu `reismethode', welke vaak leeg blijft en enkel voor verwarring zorgt: "Ik heb geen idee wat er met reismethode wordt bedoeld en alternatief."

De bus gemist
Het lijkt er dan ook op dat de websites voor openbaar vervoer te veel denken vanuit wat zij aan te bieden hebben aan de reiziger. En daarbij vergeten dat de bezoeker lang niet altijd weet welke haltes er zijn, welk station het dichtst in de buurt is of waar men precies moet zijn. Goed om te weten dat organisaties als de NS, Connexxion en RET zelf de bus ook wel eens missen.





Ingezonden persbericht