Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 3 maart 2009

Lisa Kuitert in `De stelling van ...': Literatuur is een samenzwering

Gepubliceerd op 3 maart 2009

`Literatuur is een samenzwering'. Deze stelling bepleit prof. dr. Lisa Kuitert, hoogleraar Boekwetenschap aan de UvA, in de eerstvolgende editie van De stelling van ... op maandag 23 maart. We hebben geleerd dat literatuur inspiratie is, en natuurlijk transpiratie. Volgens Kuitert kunnen we tegenwoordig echter beter spreken van 'conspiratie'. Een samenzwering dus, en wel van uitgevers, critici en schrijvers. Eigenlijk van iedereen met uitzondering van de lezer. Lisa Kuitert
Prof. dr. Lisa Kuitert (foto: Marco Okhuizen)

Kuiterts uitgangspunt is de vraag: wat is literatuur? Op deze vraag zijn volgens haar door de jaren heen onbevredigende antwoorden geformuleerd, waardoor soms vreemde verschijnselen optreden. Zo worden televisiepresentatoren die `een pen vast kunnen houden' binnengehaald als literaire grootheden, en omgekeerd schrijven dichters die al bijna de P.C. Hooftprijs op zak hebben, een pulproman. Lezers die met een jubelrecensie naar de boekwinkel rennen en thuis enthousiast beginnen te lezen, komen van een koude kermis thuis: het boek blijkt dodelijk saai of onleesbaar te zijn. Uitgeverijen staan aan de bron van dit alles; zij proberen zoveel mogelijk boeken als 'literatuur' op de markt te brengen, in de hoop dat ze dan meer aandacht krijgen. Daarbij lijkt het soms of zij grenzen overschrijden. Of is er geen grens? Het zijn prangende vragen waarop men slechts in de vorm van een boutade een antwoord kan geven. Want schedels lichten doet men in de boek- en literatuurwetenschap (nog) niet. Daarom houdt Kuitert een prikkelend betoog waarin zij stelt dat de lezer zich door de boekenwereld (soms) een oor laat aannaaien.

Over 'De stelling van ...'

De stelling van... is een reeks uitdagende voordrachten waarin prominente wetenschappers van de UvA zich - aan de hand van een door henzelf gekozen stelling - uitspreken over zowel de grondslagen als de grenzen van hun vakgebied. Het gaat om actuele thema's uit verschillende wetenschappelijke disciplines. Maandelijks is er een nieuwe editie. De stelling van... is een initiatief van de UvA en academisch-cultureel centrum SPUI25, in samenwerking met de UvA-universiteitshoogleraren Louise Fresco, Robbert Dijkgraaf en Johan van Benthem.

Tijd, locatie en deelname

De bijeenkomsten beginnen telkens om 17.00 uur. Locatie: Academisch-cultureel centrum SPUI25, Spui 25-27, Amsterdam.

De toegang is vrij. U dient zich van te voren aan te melden, zie het formulier op www.spui25.nl.

Zie onderstaande verwijzing voor het volledige programma.

Verwijzingen

www.spui25.nl
Meer informatie
Bron: UvA Persvoorlichting