Gemeente Barendrecht

College Barendrecht heeft talrijke bezwaren tegen CO2-opslag

BARENDRECHT (woensdag 4 maart 2009) - Het college van burgemeester en wethouders van Barend-recht heeft talrijke bezwaren tegen het project voor CO2-opslag in de ondergrond van de gemeente. Deze bezwaren zijn vastgelegd in een concept zienswijze, die op maandag 9 maart wordt besproken in de commissie Ruimte van de gemeente en op 23 maart in de gemeenteraad.

Op basis van rapportages en gesprekken met externe deskundigen heeft het college vastgesteld dat er on-voldoende basis is om door te gaan met het proces van CO2-opslag in Barendrecht.

Procedure
Volgens het college van b&w schiet de gevolgde procedure op diverse punten te kort. Zo heeft niet eerst een nationale afweging van ruimtelijke belangen, doelstellingen, nut en noodzaak, alternatieven en bevoegdheden plaatsgevonden. De keuze voor Barendrecht als meest geschikte locatie is daarmee onvoldoende onderbouwd.

Veiligheid
Er is een uitvoerige analyse gemaakt van de risico's van de bovengrondse en ondergrondse infrastructuur en de installaties die nodig zijn voor CO2-opslag. Hierbij is echter alleen het risico dat mensen sterven in ogenschouw genomen. Het risico van bijvoorbeeld ziek worden, is niet in de analyses te vinden. Zonder die risicoanalyse kan geen adequate inschatting worden gemaakt van de veiligheidsrisico's van het project.

Ondergrond
Er is in zowel voor het Milieu Effect Rapport van Shell als in de Algemene Milieu Effecten Studie CO2-opslag (Amesco) onderzoek gedaan naar de ondergrond en het opslagreservoir (het lege gasveld onder Barend-recht). In het MER wordt gesteld dat sommige vragen over de ondergrond pas kunnen worden beantwoord in de loop van het project. Onder andere dat maakt dat niet beoordeeld kan worden of de initiatiefnemers wel echt hebben bewezen dat zij de vereiste technologie voor het project - van begin tot einde - goed beheersen. In het MER wordt bovendien gesteld dat de bevolkingsdichtheid van het gebied boven de opslaglocatie er niet toe doet. Mede op basis van het Amesco rapport is het college het daar niet mee eens.

Monitoring
Er is een uitgebreid systeem van monitoring van het project opgezet. In de monitoring wordt er vanuit ge-gaan dat de tweede fase van het project (opslag onder Barendrecht Ziedewij) automatisch volgt op de eer-ste fase. Het college van b&w staat op het standpunt dat - als het project doorgaat - er na de eerste fase op basis van alle monitoringgegevens en ervaringen een evaluatiemoment moet zijn. Die evaluatie kan de grondslag zijn voor de beslissing om al dan niet door te gaan onder Ziedewij.

Locatiekeuze
Heel belangrijke bezwaren heeft het college tegen de keuze van de locatie. En daarmee mag Barendrecht niet worden verweten last te hebben van een 'Nimby'-houding (not in my backyard) of in dit geval 'Numby' (not under my backyard). Om meerdere redenen is de locatiekeuze niet terecht of onvoldoende gemotiveerd. Zo is er geen onderzoek gedaan op basis waarvan kan worden beoordeeld waar in Nederland de opslag van CO2 het best kan plaatsvinden. Ook is er de Amesco-studie waarin staat dat er geen voorkeur is voor CO2-opslag onder dichtbevolkte gebieden. Verder wil het College van B&W waarschuwen tegen een al te groot vertrouwen in modellen. En tenslotte kunnen bij mensen die boven de opgeslagen CO2 wonen, psychosomatische klachten ontstaan. Deze klachten moeten serieus worden genomen.

Toetskader
De concept zienswijze van het college van b&w wordt 9 en 23 maart besproken in de Commissie Ruimte en de gemeenteraad. Op de 23e maart wordt de definitieve zienswijze ingediend bij onafhankelijke MER-commissie van de provincie Zuid-Holland. De Commissie MER brengt op 24 april haar advies uit.

De concept-zienswijze van het college komt voor een belangrijk deel voort uit een groot aantal vragen uit het toetskader dat de gemeente heeft vastgesteld. In de definitieve beantwoording van het toetskader komen nog andere - zeer relevante - problemen aan de orde, zoals de consequenties voor de prijzen van woningen. De volledige beantwoording van het toetskader is ook uiterlijk 24 april gereed.

De concept zienswijze is te vinden op de site van de gemeente www.barendrecht.nl onder CO2 Opslag.


Noot voor redacties


Gemeente Barendrecht