NIOD


9.3.2009
Jaap Meijer-Symposium: Evelien Gans en Johannes Houwink ten Cate spreken in De Balie

In 1969 verscheen het boek Hoge Hoeden, Lage Standaarden van de historicus Jaap Meijer. Op deze aanval op de elite van de Nederlands-Joodse gemeenschap zal nu, veertig jaar later, worden gereflecteerd door prof. dr. Evelien Gans, prof. dr. Johannes Houwink ten Cate en rabbijn Lodi van de Kamp.

23 Maart 2009, 20:15 in de Balie, Amsterdam

Hoge Hoeden, Lage Standaarden herlezen: Jaap Meijers schotschrift tegen het joodse bestuur na veertig jaar

De publicatie was een bijzonder felle aanklacht tegen de elite van de Nederlands-joodse gemeenschap. Volgens Jaap Meijer was de gemeenschap verblind geraakt door de mogelijkheden en maatschappelijke status die de emancipatie hen had gebracht, terwijl dat ten koste ging van hun joodse wortels. Jaap Meijer zag er zelfs de oorzaak in van het echec van de door deze elite bestuurde Joodse Raad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Veertig jaar later is het mogelijk om met afstand naar Meijers ideeën te kijken. Dat zal gedaan worden door Evelien Gans (biograaf van Jaap Meijer), Johannes Houwink ten Cate (specialist op het gebied van de Joodse Raden) en Lodi van de Kamp (Rabbijn en CDA-politicus)

Kaarten kosten: ¤5,00, ¤10,00, ¤12,50
Reserveren gewenst, via Menasseh ben Israel Instituut, per e-mail of telefonisch (020-5310325).

De lezing wordt georganiseerd door het Menasseh ben Israel Instituut in het kader van de lezingenserie 'Synagoge en Staat'. Voor meer informatie over deze en de andere lezingen zie: Menasseh ben Israel Instituut. Het Menasseh ben Israel Instituut voor joodse sociaal wetenschappelijke en cultuurhistorische studies is een academisch samenwerkingsverband tussen het Joods Historisch Museum en de Universiteit van Amsterdam.