Gemeente Rotterdam

Nr.13

20 maart 2009

Activiteitenkalender B&W Rotterdam 23 maart t/m 29 maart 2009

Wethouder Geluk neemt stripboek 'Erasmus in Europa' in ontvangst

Maandag 23 maart om 10.15 uur krijgt wethouder Geluk uit handen van 'Erasmus' zelf het eerste exemplaar van het stripverhaal Erasmus in Europa in het speellokaal van de Nieuwe Park Rozenburg School, Adamshofstraat 21. Aansluitend discussieert de wethouder met de leerlingen van groep 7 over de ideeën van Erasmus en overhandigt hen een exemplaar van het stripboek. Hoewel de gedachten van Erasmus nog steeds actueel zijn, hebben veel jongeren geen idee wie hij is. Op basis van een synopsis van Jan van Herwaarden en Adrie van der Laan (Erasmus Center for Early Modern Studies) hebben tekenaar Rob Derks en scenarist René Leisink van Studio Noodweer een historisch verantwoord stripverhaal gemaakt om het gedachtegoed van Erasmus breder onder de aandacht te brengen. De gemeente Rotterdam heeft besloten om alle groep

7 leerlingen van de Rotterdamse basisscholen een exemplaar cadeau te doen. Het idee / initiatief is van het Alumni & Corporate Relations Office van de Erasmus Universiteit.

(Voor meer informatie: Alumni & Corporate Relations officer EUR, Carien van der Wal, 010 - 408 1815)

Wethouder Geluk opent OK-punt basisschool Het Spoor

Op maandag 23 maart opent onderwijswethouder Geluk om 13.30 uur Basisschool Het Spoor als OK-punt. OBS Het Spoor aan de Velsenluststraat 7 is de eerste basisschool in Rotterdam die OK-punt wordt. De school heeft zelf bij Stichting Meld Geweld aangegeven OK-punt te willen worden. Hiermee wil de school een signaal aan de buurt af te geven: bij ons kun je terecht als je slachtoffer of getuige bent van geweld. Drie medewerkers van Het Spoor hebben de OK-training gevolgd. De campagnes van stichting Meld Geweld zijn er op gericht om burgers te attenderen op wat zij kunnen doen wanneer zij getuige zijn van geweld op straat zonder daarbij zichzelf in gevaar te brengen.

(Voor meer informatie: Stichting Meld Geweld, Brita van der Loo, tel. 010 - 425 3177)

Burgemeester Aboutaleb in debat met het voortgezet onderwijs

Burgemeester Ahmed Aboutaleb gaat op maandag 23 maart om 16.00 uur in debat met 30 leerlingen en 23 docenten van verschillende scholen uit het voortgezet onderwijs. De leerlingen en docenten zijn afkomstig van alle onderwijstypen; gymnasium, havo, vmbo en praktijkonderwijs. Deelnemers aan het debat spreken over onderwijs en leerachterstand, voorzieningen voor de jeugd en de veiligheid in Rotterdam. Het debat wordt georganiseerd in de Van Nellefabriek in Rotterdam (Van Nelleweg 1) door de vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs (CVO) voor Rotterdam en omgeving.

(Voor meer informatie: Kees den Ouden, CVO tel. 010 - 217 1312 of 06 - 1339 7475)

Wethouder Harbers opent Codex Alimentarius

Op maandag 23 maart ontvangt wethouder Mark Harbers (economie, haven en milieu) om 18.30 uur de deelnemers aan de Codex Alimentarius Commission (Codex) in de Burgerzaal van het stadhuis. De bijeenkomst wordt jaarlijks gehouden en is onderdeel van de Codex Alimentarius Commission van de Verenigde Naties (FAO en WHO).Tijdens het Codex Alimentarius komt het Comité der Contaminanten samen en stelt internationale veiligheidsnormen vast voor levensmiddelen en veevoeders. Dit beschermt de consument tegen onveilig voedsel en bevordert de beschikbaarheid van veilige levensmiddelen en veevoeders wereldwijd. De organisatie is in handen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV). Aan het forum nemen ongeveer 175 overheidsdeskundigen uit 68 landen deel en 25 vertegenwoordigers van internationale maatschappelijke organisaties en uit het bedrijfsleven.

(Voor meer informatie: Niek Schelling, ministerie Landbouw, Natuur en Visserij, tel. 070 - 378 44 26)

Wethouder Bolsius bij Lichtschouw in Charlois

Wethouder Lucas Bolsius (financiën, sport en buitenruimte) is maandag 23 maart om 20.00 uur aanwezig bij de Lichtschouw, die fietsend wordt uigevoerd. Tijdens de Lichtschouw wordt er bekeken of voldoende plekken verlicht zijn en waar aanpassingen in verlichting nodig zijn. Naast de wethouder zijn ook portefeuillehouder Ed Goverde en stadsmarinier Michiel van der Pols aanwezig bij de Lichtschouw. De schouw start bij het kantoor van de deelgemeente Charlois, aan de Gooilandsingel 11.

(Voor meer informatie: Mark van der Roer, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 417 3024)

Wethouder Harbers opent NAG-DAGA congres

Wethouder Mark Harbers (economie, haven en milieu) opent op dinsdag 24 maart om 9.00 uur het NAG-DAGA congres in de Grote Zaal van de Doelen aan het Schouwburgplein 50. Tijdens het congres staat 'geluid' centraal. Het gaat daarbij om gebouwakoestiek en geluid in stedenbouw. Ook staan berekenmethodieken en nieuw onderzoek naar geluid, zoals het onderwatergeluid van schepen, op de agenda van het congres. De organisatie van het symposium is in handen van het NAG (Nederlands akoestisch genootschap) en het DEGA (Deutsche Gesellschaft fur Akustic), in samenwerking met ABAV (Belgische akoestische vereniging) en de EAA (European Acoustics Association). Tijdens het driedaagse congres is een groot aantal geluidsspecialisten uit voornamelijk Nederland en Duitsland uitgenodigd om over 'geluid' te praten.

(Voor meer informatie: Miriam Weber, DCMR, tel. 010 - 246 83 42)

Wethouder Geluk geeft startsein voor betere aansluiting jeugdzorg en jeugd-ggz

Op dinsdag 24 maart van 09.30 tot 11.30 uur is wethouder Leonard Geluk (jeugd, gezin en onderwijs) aanwezig bij een bijeenkomst van Parnassia Bavo Kinder- en Jeugdpsychiatrie in Hal 4, Watertorenweg 4. Op 24 maart gaat Parnassia Bavo Kinder- en Jeugdpsychiatrie officieel van start onder een nieuwe naam. Leonard Geluk en Marleen Barth, voorzitter van brancheorganisatie GGZ Nederland geven het officiële startsein voor de nieuwe organisatie en gaan met elkaar in gesprek over een betere aansluiting tussen de jeugdzorg en de jeugd-GGZ. Met een goede aansluiting kunnen kinderen, jongeren en hun ouders sneller geholpen worden.

(Voor meer informatie: Parnassia Bavo Kinder- en Jeugdpsychiatrie, Désirée Engelbert van Bevervoorde, tel. 06 2703 4020)

Wethouder Geluk opent kennismiddag Jongeren en Alcohol

Dinsdag 24 maart om 13.15 uur opent jeugdwethouder Leonard Geluk de kennismiddag Jongeren en Alcohol in het WTC aan het Beursplein. Doel van de bijeenkomst is bevorderen van deskundigheid en bewustwording omtrent de schadelijke gevolgen van het (overmatig) gebruik van alcoholhoudende drank bij jongeren, zowel vanuit het oogpunt van de veiligheid als de gezondheid. Genodigden zijn intermediairs die actief zijn op het gebied van jongeren en alcohol zoals politiemedewerkers, ambtenaren, jongerenwerkers en leraren. De kennismiddag is een initiatief van de Politie Rijnmond en een onderdeel van de actieweek Jongeren en Alcohol, waar ligt jouw grens? die de politie samen met de GGD organiseert.

(Voor meer informatie: Rijnmond Politie, Ron Hoogerwerf, tel. 010 - 27 43 989)

Wethouder Bolsius in gesprek over sport- en kunstbeleid

Wethouder Lucas Bolsius (financiën, sport en buitenruimte) gaat dinsdag 24 maart om 20.00 uur in gesprek met Ocker van Munster (directeur SKVR), Koen Breedveld (directeur van het Mulier Instituut - Centrum voor sociaalwetenschappelijk sportonderzoek) en Jeanne van Heeswijk (beeldend kunstenaar) over de gelijkenissen in sport- en kunstbeleid. Het gesprek is onderdeel van de debatreeks Onverwachte Partners, een initiatief van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC). Hiermee onderzoekt de RRKC de (mogelijke) samenwerking tussen kunst- en andere sectoren. Het gesprek vindt plaats in De Unie, aan de Mauritsweg 34-35.

(Voor meer informatie: Rineke Kraaij, RRKC, tel. 010 - 433 3534)

Wethouder Kriens overhandigt rapport Rotterdamse meldcode aan staatssecretaris Jet Bussemaker

Woensdag 25 maart om 11.00 uur overhandigt wethouder Jantine Kriens (o.a. welzijn en volksgezondheid) het rapport van het Verwey-Jonker Instituut over de invoering van de Rotterdamse meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling aan staatssecretaris Jet Bussemaker op het departement in Den Haag. Rotterdam heeft bewust gekozen voor een meldcode die zowel kindermishandeling als huiselijk geweld omvat. GGD Rotterdam-Rijnmond is begonnen met de invoering in twaalf instellingen voor onderwijs, zorg en welzijn. Het implementatieproces is geëvalueerd door het Verwey-Jonker Instituut. De vraag voor de evaluatie was: wat kunnen we leren van de invoering van de Rotterdamse meldcode en wat betekent dit voor de invoering van de meldcode?

(Voor meer informatie: GGD Rotterdam Rijnmond, Jelle Zeilstra, 010 - 433 9768)

Wethouders Harbers en Schrijer ondertekenen Memorandum Rotterdam Entrepreneurship Week

Wethouder Mark Harbers (economie, haven en milieu) en wethouder Dominic Schrijer (werk, sociale zaken en grotestedenbeleid) ondertekenen op woensdag 25 maart om 14.30 uur het memorandum Rotterdam Entrepreneurship Week op kamer 115 van het Stadhuis, Coolsingel 40. Met de ondertekening ondersteunt de gemeente Rotterdam de eerste Rotterdam Entrepreneurship Week (REW) die in de week van 16 november wordt georganiseerd en jaarlijks zal plaatsvinden. De REW besteedt aandacht aan jonge, startende ondernemers in het Rotterdamse bedrijfsleven. De REW is een samenwerking van de gemeente Rotterdam, het Rotterdamse bedrijfsleven en verschillende onderwijsinstellingen zoals Calvijn Business School, Albeda, Zadkine, Hogeschool Rotterdam en de Erasmus Universiteit.

(Voor meer informatie: Maarten Molenbeek, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 06 - 22 66 19 17)

Wethouder Bolsius onthult Graffitibriljant

Wethouder Lucas Bolsius (financiën, sport en buitenruimte) onthult woensdag 25 maart om 16.00 uur de vijfde Graffitibriljant, bij viaduct Willem Ruyslaan. Zowel de pilaren, de bruggenhoofden als het plafond van het viaduct zijn onder handen genomen door kunstenaars. De komende weken wordt er verlichting geïnstalleerd, waardoor het geheel s' avonds en 's nachts verlicht is en daarmee ook een bijdrage levert aan de sociale veiligheid. Met Graffitibriljanten wil de gemeente Rotterdam de kwaliteit van bijvoorbeeld tunnels en onderdoorgangen verbeteren door met georganiseerde kunstzinnige graffiti wilde graffiti te bestrijden.

(Voor meer informatie: Johan Goossens, dS+V, tel. 010 - 489 5214)

Wethouder Kriens gastspreker Care Conferentie Platform

Wethouder Jantine Kriens (o.a. volksgezondheid) neemt op woensdag 25 maart van 16.00 tot 19.00 uur deel aan 'de grande finale' van het Care Conferentie Platform 2009 op kasteel De Vanenburg in Putten. De Grande Finale van het Care Conferentie Platform staat dit jaar in het teken van 'Vrijheid om te Zorgen'. De vrijheid om zorg te kunnen leveren en te ontvangen op een kwalitatief hoog niveau binnen nieuwe zorgconcepten. Wethouder Kriens spreekt over de gevolgen voor de gemeente van de beleidsvoornemens van het Kabinet met betrekking tot de zorg voor kwetsbare mensen.

(Voor meer informatie: Blommestein Groep, Martien Louwers, tel. 0418 - 636 650)

Wethouder Bolsius legt proefstrook natuursteen in trottoir

Wethouder Lucas Bolsius (financiën, sport en buitenruimte) bekijkt woensdag 25 maart om 17.00 uur de eerste resultaten van de proefstrook natuursteen die in het trottoir voor de entree van de Rotterdamse Schouwburg en Café Floor en in de Karel Doormanstraat (westzijde) neergelegd wordt. Ook legt de wethouder samen met portefeuillehouder Paulette Verbist (Centrumraad) zelf natuursteen in het trottoir. De aanleg van de proefstrook is een van de eerste acties die dit jaar uitgevoerd wordt in het kader van de aanleg van een aantrekkelijk verblijfsklimaat voor bewoners, ondernemers en bezoekers. Daarnaast is een goede openbare ruimte belangrijk om de ambities voor de binnenstad, een aantrekkelijk woonmilieu en goed vestigingsklimaat voor de economie, waar te maken. De ontvangst is in de Rotterdamse Schouwburg, Schouwburgplein 25.

(Voor meer informatie: Nicolette Goossens, communicatie Gemeentewerken, tel. 010 - 489 7866)

Wethouder Grashoff reikt naturalisatiebesluiten uit

Wethouder Rik Grashoff (participatie en cultuur) reikt op woensdag 25 maart om 20.00 uur de naturalisatiebesluiten uit in de hal van Publiekszaken in het stadhuis. Met dit naturalisatiebesluit krijgen de aanwezigen officieel de Nederlandse nationaliteit. In zijn toespraak zal de wethouder ingaan op de rechten en plichten die aan het Nederlanderschap verbonden zijn.

(Voor meer informatie: Publiekzaken, Sara van Eijk, tel. 010 - 417 3793 of *3322)

Wethouder Bolsius bezoekt Zwembad Afrikaanderplein

Wethouder Lucas Bolsius (financiën, sport en buitenruimte) bezoekt donderdag 26 maart om 10.00 uur het Zwembad Afrikaanderplein, aan de Jacominastraat 41. De wethouder helpt tijdens zijn bezoek mee met de lessen voor kinderen die opgaan voor de zwemdiploma's A en C.

In februari 2008 hebben alle Rotterdamse zwembaden van Sport en Recreatie en Sportfondsen Nederland het Keurmerk Veilig en Schoon ontvangen. Dit keurmerk toont aan dat de zwembaden voldoen aan minimaal alle wettelijke voorschriften, met als doel de hygiëne en veiligheid van zwembadbezoekers te waarborgen. Sportwethouder Bolsius bezoekt alle dertien zwembaden.

(Voor meer informatie: Chantal Straver, Concerncommunicatie Bestuursdienst, tel. 010 - 417 9324)

Wethouder Grashoff opent trombone festival Slide Factory

Cultuurwethouder Rik Grashoff opent donderdag 26 maart 20.15 uur het internationaal trombonefestival Slide Factory in de Grote Zaal van de Doelen. De derde editie van het trombone festival vindt plaats van donderdag 26 t/m zondag 29 maart in De Doelen. Het Nieuw Trombone Collectief presenteert onder het motto 'Meet the World' een afwisselend programma waar klassiek, oude muziek, wereldmuziek, hedendaags gecomponeerd en jazz elkaar afwisselen. Vier wereldsterren treden speciaal voor Slide Factory op als één kwartet tijdens het openingsconcert op donderdag.

(Voor meer informatie: Slide Factory, Tanja de Jager, tel. 06 - 5202 0609)

Wethouder Grashoff ontvangt Jesse Jackson en Malalai Joya

Op vrijdag 27 maart om 12.00 uur ontvangt wethouder Rik Grashoff (participatie en cultuur) Jesse Jackson en mw. Malalai Joya (Afghanistan) op het stadhuis. Dominee en mensenrechtenactivist Jesse Jackson en Malalai Joya zijn volgende week zaterdag eregasten bij de uitreiking van de Eenheid is Kracht Awards in de Cruise Terminal Rotterdam. Parlementariër Mw. Malalai Joya maakt zich in Afghanistan sterk voor mensenrechten. Tijdens de lunchbijeenkomst op het stadhuis maken Jackson en Joya kennis met de wethouder en de leden van de antidiscriminatie denktank.

(Voor meer informatie: Rotterdamse Jongerenraad, Sergio Belfor, 06 - 1062 8886)

Wethouder Kriens ondertekent convenant Medisch Sociaal Centrum Zuid

Op vrijdag 27 maart om 14.15 uur ondertekent wethouder Jantine Kriens (o.a. maatschappelijke opvang) met alle partners die bij het MSC Zuid betrokken zijn een convenant aan de Sliedrechtstraat 4. In het convenant staan de afspraken die zijn gemaakt rondom toezicht en veiligheid rond het MSC Zuid. In dit medisch sociaal centrum biedt Bouman GGZ zorg, medicatie en activering aan inwoners van Rotterdam-Zuid met sociale, psychiatrische en verslavingsproblemen. Namens Bouman GGZ ondertekent de heer A.F. Mosheuvel, directeur langdurige en forensische zorg, namens de deelgemeente Charlois de heer L.B. Martijn, portefeuillehouder Sociale en Economische Zaken.

(Voor meer informatie: deelgemeente Charlois, Chris van Es, 010-410 7487)

En verder...

ontvangt wethouder Jantine Kriens de deelnemers van het ENPHE congres in de Burgerzaal van het stadhuis op donderdag 26 maart om 18.00 uur. Het European Network of Physiotherapy in Higher Education is een samenwerkingsverband van Europese opleidingen fysiotherapie.

(Voor meer informatie: Concerncommunicatie Bestuursdienst, Nina Miezelmoe, tel. 010 - 417 3410)

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam