Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

----------
Onderwerp: Kust & Zee vraagt kabinet nu te investeren in kustuitbreiding Contactpersoon: Mike Mannaart (directeur Kust & Zee) Telefoon: 071 5122900, 06 53145071
Datum: 23 maart 2009

----------
Kust & Zee vraagt nu kabinet te investeren in kustuitbreiding

De Nederlandse kust moet de komende decennia een grote onderhoudsoperatie ondergaan om ons land tegen de zee te kunnen blijven beschermen. Nu het economisch slechter gaat vraagt de Vereniging Kust & Zee aan het kabinet dit versneld uit te voeren. Hierdoor wordt kustveiligheid, werkgelegenheid en natuur en recreatie voor langere tijd gestimuleerd.

Kust & Zee benadrukt een bijkomend voordeel van de recessie: er is capaciteit bij de baggermaatschappijen. Die capaciteit is in perioden van voorspoed een stuk schaarser. Na jaren van uitbundige groei volgt nu een periode van stagnatie, aldus bestuursvoorzitter Peter Berdowski van Boskalis.

De Zandmotor is een project dat bij uitstek voor een economische stimulans in moeilijke tijden geschikt is. Hierbij zullen grote hoeveelheid zand voor de kust tussen Hoek van Holland en Kijkduin worden aangebracht. Door wind, golven en stroming moet het zand zich op natuurlijke wijze voor de kust gaan verspreiden, waardoor 75 ha extra kust kan aangroeien. Op die manier creëert de Zandmotor extra kustveiligheid en nieuwe ruimte voor natuur, recreatie en toerisme. De uitvoering is gepland in 2010 en dat is nu juist het moment waarop de baggeraars het rustiger krijgen. De kosten van de Zandmotor liggen volgens voorlopige schatting tussen 50 en 60 miljoen euro. Kust & Zee vraagt het kabinet en de Tweede kamer om 50 miljoen extra te investeren, bovenop de toegezegde gelden voor de zandmotor en de zwakke schakels.

Kust & Zee is een vereniging die een rijke, gezonde en aantrekkelijke kust en zee voor zowel mens als natuur wil realiseren, waar behoud en ontwikkeling samengaan. Het is het samenwerkingsverband van de Nederlandse en Belgische lidorganisaties van de Europese Coastal & Marine Union (EUCC). Directeur Mike Mannaart: "Onze doelen streven wij na door het creëren van bewustwording en door mee te denken en te adviseren. Wij geloven dat meedenken op langere termijn, tot beter gedragen oplossingen leidt dan actievoeren." De Vereniging Kust & Zee vervult een intermediaire rol tussen natuurbeschermingsorganisaties, kennisorganisaties, overheden en de private sector. Kust & Zee is de ambassadeur, aanjager van processen, coördinator van denktanks en voorlichter van duurzaam gebruik, beheer en ontwikkeling van kust en zee.

----------

Vereniging Kust & Zee
onderdeel van de Coastal & Marine Union (EUCC)
Postbus 11232
2301 EE Leiden
www.kustenzee.nl
071 5122900