Gemeente Grootegast


Nieuwe locatie overdekte fietsenstalling

De overdekte fietsenstalling die aan de Hoofdstraat stond is verplaatst naar de toegang tot het mortuarium aan de Langeweg te Grootegast. Deze fietsenstalling wordt veel gebruikt door vooral jeugd uit Lutjegast en omgeving die hun reis dan per bus vervolgen.

De fietsenstalling moest worden verplaatst omdat er plannen zijn voor het terrein, waarop een deel van de stalling stond. De gemeente is geen eigenaar van dat deel van de ondergrond en aankoop daarvan was niet mogelijk omdat dan de voorgenomen plannen niet uitgevoerd zouden kunnen worden.
Natuurlijk is eerst gekeken of er alternatieve locaties in de buurt waren. De mogelijkheden waren niet ruimschoots voorhanden maar toch waren er een aantal kleine kansen om de fietsenstalling in de omgeving van de oude locatie te herplaatsen. Deze kansen bleken in de praktijk helaas niet uitvoerbaar door bijvoorbeeld gebrek aan ruimte of belemmering van het uitzicht. De gemeente moest dus weer op zoek naar alternatieven en dat werd uiteindelijk een locatie bij de bestaande bushalte aan de Langeweg. Dit alternatief is aan een aantal gebruikers van de fietsenstalling voorgelegd. De conclusie die daaruit getrokken kon worden was dat de nieuwe locatie op zich wel akkoord was. Men moest iets verder fietsen maar dat was geen probleem. Tijdens de vergadering van het grootoverleg Lutjegast is deze nieuwe locatie ook besproken en ook het dorp Lutjegast kon zich in de nieuwe locatie vinden. Uiteraard heeft de gemeente ook overleg gepleegd met de omwonenden van de locatie aan de Langeweg. Op basis van de uitkomsten van deze overleggen is de fietsenstalling verplaatst en de gemeente hoopt dat er met plezier veel gebruik van zal worden gemaakt. Ten opzichte van de oude locatie moet slechts 350 m. verder worden gefietst om de fiets overdekt te kunnen stallen. Het plaatsen van fietsen op de oude locatie is âwanneer de plannen voor het achterliggende terrein worden uitgevoerd- niet meer mogelijk. Het leek ons goed even een uitleg te geven over het hoe en waarom van de verplaatsing.