Ingezonden persbericht


Hilversum, 23 maart 2009

AVRO DE PRAKTIJK

KLINK MOET EXTRA GELD UITTREKKEN VOOR BEENMERGDONOREN

Minister Klink van Volksgezondheid zal extra middelen in moeten zetten om het tekort aan beenmergdonoren in Nederland op te lossen. Dat zegt Henk van Gerven, Tweede Kamerlid (SP) in het AVRO radio 1 programma 'de Praktijk'. Aan de hand van schriftelijke vragen wil het kamerlid antwoord hebben op de vraag waarom er in Nederland onvoldoende financiële middelen zijn om beenmergdonoren te werven. Op dit moment hebben 300 mensen in Nederland een beenmergtransplantatie nodig, waarvan 150 er geholpen kunnen worden. "Ik wil ook weten wat er met die andere 150 gebeurt", aldus Van Gerven.

Verder is het Van Gerven opgevallen dat in Nederland 88% van de beenmergdonoren uit het buitenland komt, tegenover 12% uit eigen land. "Dat is een wanverhouding en heeft alles te maken met het gebrek aan beenmergdonoren. En dat komt door de onvoldoende financiering in Nederland om actief donoren te kunnen werven en testen."

Het SP Tweede Kamerlid geeft aan getroffen te zijn door de reportage in 'de Praktijk' op radio 1 van afgelopen vrijdag. Daarin kwam naar voren dat in Nederland onvoldoende budget is om extra aanmeldingen van beenmergdonoren te kunnen registreren. Als nieuwe donoren zich melden, kunnen die dus niet worden ingeschreven.

Mirjam Fechter, arts en hoofd van de Nederlandse stamceldonorbank Europdonor, vertelt: "Je zou denken hoe meer beenmergdonoren, hoe beter. Maar op dit moment hebben we het budget niet", aldus Fechter. "Als we nu mensen die zich aanmelden allemaal zouden inschrijven, dan zouden we failliet gaan. Het probleem in Nederland is dus niet dat mensen zich niet willen aanmelden, het probleem is geld". Europdonor krijgt nu jaarlijks een vast bedrag van de overheid. Daarmee kunnen ze hun bestand regelen van 2500 aanmeldingen per jaar. Kosten per donor zijn ruim 300 euro.

Wereldwijd en ook in Nederland is er een tekort aan beenmergdonoren, vooral van mensen van niet Noord- West Europese afkomst. In Nederland kan van deze groep maar 35% van de patiënten geholpen worden tegenover 75% van de patiënten van Noord West Europese afkomst.

---



Ingezonden persbericht